У Свечаној сали Градске куће у Новом Саду јутрос су свечано проглашене најбоље ученичке идеје.

најбоље ученичке идеје
Награде за најбоље ученичке идеје

Опенс и Град Нови Сад су, у оквиру програма Партиципативног буџетирања за средњошколце – Укључи се, пронађи решење, пружили могућност средњошколцима из Новог Сада да директно утичу на промене у својој школи. У програму је учествовало неколико средњих школа и из сваке је одабрана по једна идеја која ће за реализацију добити новац из буџета Града Новог Сада.

Награђене су следеће идеје:

Пољопривредна школа са домом ученика, Футог – тим Футожани, са идејом за израду летњиковца, у коме би ученици проводили слободно време, посебно јер у склопу школе имају ученички дом.

Медицинска школа ,,7. април”, Нови Сад – тим Без дилеме, са идејом за креирање chill out зоне, где би ученици могли да проводе слободно време између часова.

Машинска школа, Нови Сад – тим Машинци, са идејом да направе ученички клуб, дизајниран од стране ученика, опремљен тако да пружи комфор и занимацију док ученици имају празан час или слободно време пре или после школе.

Музичка школа ,,Исидор Бајић”, Нови Сад – тим Трио фантастико, са идејом за израду свих потребних реквизита за музику,у коме учествује већина извођача школе, а који ће прерасти из јавног часа у представу која ће се одржавати сваке године.

Балетска школа, Нови Сад – тим Одмарање и релаксација, са идејом за chill кутак, у коме ће ученици моћи да проводе слободно време између часова.

Школа за дизајн ,,Богдан Шупут”, Нови Сад – тим Осликавање зидова, са идејом да се на спољашњем зиду школе ослика мурал који би био нека врста колажа, сачињен од различитих уметничких праваца кроз историју.

Гимназија ,,Светозар Марковић”, Нови Сад – тим Светини јунаци, са идејом уређења кошаркашког терена, чишћења, кречења и постављања клупа, како би се створио простор за боравак на великом одмору.

Гимназија ,,Исидора Секулић”, Нови Сад – тим који је предложио уређење простора у школи, где би се организовале ваннаставне активности или одржавали часови у неформалној атмосфери.

Пројекат за пример другим градовима

Вукашин Гроздановић, координатор Опенса, сматра да овај пројекат треба да послужи као пример другим градовима у Србији, али и у региону.

Позвали смо средње школе да се укључе и позвали смо ученике из тих школа да дају идеје шта би желели да ураде у својим школама и шта да унапреде. Најбоље идеје су ишле на гласање, сви ученици школе су имали могућност да гласају и на тај начин су одабрали оно што ће се финансирати и подржати. Увели смо их у процес партиципативне демократије тако што, не само да су могли да предложе идеје, већ и да одлуче шта ће се реализовати. Ове године је то пилот пројекат, следеће године настављамо, а идеја је да до 2020. године то постане стандардна процедура Градске управе за спорт и омладину Града Новог Сада.

најбоље ученичке идеје
Вукашин Гроздановић, координатор Опенса

Огњен Цвјетићанин, члан градског већа задужен за спорт и омладину, истиче да је поносан на ову акцију.

Ова акција је  мали део у једном великом мозаику позитивне атмосфере и услова које правимо и стварамо за потребе омладинске популације. Веома моћна и значајна порука: Укључи се и пронађи решење је управо је оно што као град Нови Сад поручујемо. Желимо да омладина што више партиципира у сваком сегменту друштва, самим тим што ће они укључити своју креативност, своје иновације, како би ово друштво могло да узнапредује, а све у циљу за боље сутра.

најбоље ученичке идеје
Огњен Цвјетићанин,члан градског већа задужен за спорт и омладину

 

најбоље ученичке идеје
Проглашење победничких идеја
најбоље ученичке идеје
Учесници програма

Наредни корак овог пројекта је реализација, а за наредну годину измаштано је много више. Програм траје од фебруара до децембра 2019. године и очекује се учешће већег броја школа.

 

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment