У Врању је у уторак за јавност отворена родна кућа великог српског писца Борисава Станковића, у чију је реконструкцију уложено укупно преко 10 милиона динара.

Отварајући овај споменик-објекат, министар културе Владан Вукосављевић најавио је и даљу помоћ Врању, а пре свега за рекострукцију Улице Баба Златине, која је посебна амбијентална целина и у којој се Борина кућа и налази.

Нови живот куће великог писца окупља све генерације, и претке и потомке. Борин јаук у смислу бити свој најбољи је одговор на бестидност којој смо изложени, а склад израза Борино Врање говори да је такав писац могао да израсте само у врањској чаршији, у жалу за старим данима које живот одмиче од овог града и његове прошлости, а који упорно чува своју аутентичну, балканско-византијску културу. Благо Врањанцима, јер имају шта да чувају – поручио је у надахнутој беседи министар Вукосављевић.

Министар Вукосављевић

Милена Поповић,  саветница у министарству културе, иначе супруга убијеног Оливера Ивановића, најавила је и да ће држава учинити све да Врање у 2019. години поново добије позориште, које је изгорело у пожару јуна 2012. године.

Врање на пољу културе завређује пажњу јер баштини дугу и вредну традицију којој се увек враћа када говори о свом великом писцу Бори Станковићу, зато са задовољством најављујем завршетак изградње Позоришта за половину 2019. године – обећала је саветница Поповић.

Музеј-кућа Боре Станковића

Чукунунука и једини живи потомак великог писца Боре Станковића, Милица Давидовић, изразила је велику захвалност Министарству културе и Граду Врању, који су заједно финансирали овај пројекат.

Обновом куће славног писца омогућено је свима нама да се вратимо старом Врању и његовим прошлим данима, зато сам срећна што присуствујем тренутку када се враћа стари сјај Борине родне куће, а посебно сам сигурна да би бака Зора била нарочито срећна због рестаурације ове куће – рекла је Милица Давидовић.

 

Музеј-кућа Боре Станковића први пут је отворена 1966. године.

Текст и фото: Михајло Стојковић

Leave a comment