„Буте Добри“ урадили највећи мурал у Србији „Буте Добри“ урадили највећи мурал у Србији.

У организацији удружења „Буте Добри“ група новосадских уметника урадила је највећи мурал у Србији, посвећен Краљу Петру I Карађорђевићу. Мурал се налази на Булевару Краља Петра I, у новосадском насељу „Блок“.  Како истичу из удружења, на овај начин су желели да обележе 100-годишњицу од ослобођења Србије у Првом светском рату. Највећи мурал у Новом Саду простире се на око 150 м2.

„Желимо да нас људи препознају по друштвено-корисним активностима у интересу Новог Сада и свих добрих људи који у њему живе. Изузетно смо поносни што смо допринели да наш град буде богатији за уметничко дело оваквих размера. Поред чињенице да се мурал налази на истоименом булевару, јако је важно споменути и то да се у непосредној близини налазе две средње школе и овом приликом бисмо желели да наши најмлађи обрате пажњу на велику и значајну историјску личност каква Краљ Петар I Карађорђевић свакако јесте,“  истиче Дане Баста из Удружења „Буте Добри“.

Мурал је протеклих седам осликавала група независних уметника из Новог Сада, на иницијативу Удружења, а уз подршку комшија из насеља Блок. Из удружења су се посебно захвалили уметницима и свима који су учествовали у овом пројекту, и додају да их изузетно радује што ће Нови Сад ускоро добити споменик посвећен Краљу Петру I. Удружење за младе “Буте Добри” званично је основано у фебруару ове године, али као неформална група грађана функционише већ неколико година.

Чланови удружења су спој младости и искуства, дакле млади момци од 16 до 18 година пре свега из новосадског Блока, као и неколико “старијих” који већ имају дугогодишње искуство у друштвено ангажованом раду и који су већ засновали своје породице и желе да на млађе пренесу своја искуства.

Leave a comment