Завршено Кратко, али слатко издање Филмског фронта!
Пред пуном биоскопском салом Културног центра Нови Сад, синоћ је затворено шестнаесто издање Међународног фестивала краткометражног филма Филмски Фронт доделом награда у званичним фестивалским селекцијама.

Крај издања Филмског фронта!

Награду за најбољи филм у селекцији Србија/регион освојио је филму „Пелоид“ Бојана Стијовића. У оцени стручног жирија, који су чинили Ана Недељковић, редитељка, Иван Велисављевић, драматург и Јосип Лукић, редитељ, стоји да је реч о духовитом филму, у ком се огледа стилска уједначеност и драматургија која држи гледаоце у неизвесности до последње сцене.
Победник друге званичне селекције – Међународна селекција, у којој публика бира најбољи филм јесте May Day (2017) белгијиских аутора Оливера Магиса и Федерика Де була.
„Сваке године растемо. Пуна сала и оборени рекорди када је реч о броју пријављених филмова сведоче о томе. Нажалост, ове године Филмски фронт једини је такав филмски фестивал у Новом Саду, граду који воли ову уметност. Због тога смо ове године, поред званичних фестивалских селекција, доста пажње посветили и пратећем програму Фестивала. Радимо са средњошколцима па смо тако организовали радионице за писање филмских критика, у програм смо уврстили и документарне филмове и матине филмова за децу, а решили смо да одемо и корак даље и отворимо конкурс за ауторе анимација, презентација, анимираних гифова, анимираних елемената и свих осталих радова који спадају у нову категорију – ГраМоФронт,“ објашњава директорка Фестивала, Нина Латиновић.
Осим званичних селекција, синоћ је приказан документарни филм „Мајчи”, Јосипа Лукића, један од филмова који је ове године подигао највише прашине у читавом региону.
„Заправо је, то је један велики експеримент, јер се ради само о неком блебетању, разговарању. Имао сам неки концепт у глави и довољан број година животног искуства да би могао то –живот моје мајке- претворити у гледљив филм. Да то протече. Имао сам неке режијске концепте у глави али једноставно не можете утицати колико ће то бити занимљиво, како ће вам саговорник у документарном филму реагирати. Пуно се ствари споји, па се зато филм сматра уметношћу,“ објашњава редитељ, Јосип Лукић.

Током рекордна четири дана фестивала у биоскопској сали Културног центра Новог Сада приказано је преко четрдесет краткометражних филмова подељених у две такмичарске селекције, а поред главног програма, Фестивал је дефинитивно обележила огромна посећеност пратећег програма који је ове године садржао и ДокуФронт, матине за најмлађе – Фронтић, селекцију Хорор филмова, радионице филмске критике за средњошколце али и дружења ван биоскопске сале! Већ 16 година, реч је о фестивалу који негује искрену љубав према ауторском изразу.

Leave a comment