Бундеве су обично најпопуларније у јесење доба, посебно за Ноћ вештица. Посебно приликом овог празника, велики број бундева “страда” за прављење украса. Међутим, бундеве можете користи и у сасвим другачије сврхе.

бундеве

  1. Храна

Бундева се одавно користи у исхрани. Данас постоји велики број рецепата који укључује овај плод, неко ћемо вам открити, али прво онај најједноставнији.

Да бисте спремили бундеву, најбитније је да је исечете на комаде или кришке како год желите, очистите је, поређате у плех и ставите у рерну, на температуру нешто већу од 200 степени. Када бундева сасвим омекша спремна је сервирање. Печена бундева је скоро као добар колач, необичног укуса и слатка.

Поред овог рецепта, од бундеве се може направити и пире, али и крем чорба.

Са друге стране, како смо већ рекли да је бундева слатка, од ње се праве и разне посластице, од популарног чизкејка, до кафе и мафина.

Неке занимљиве рецепте можете погледати на сајту Chowhound.

2. Маска за лице

Наравно постоји много маски за лице са бундевом, а ми смо се потрудили да нађемо један рецепт за који вам не треба много састојака, а притом су вам сви доступни, и можда их поседујете и код куће.  Биће вам потребно:

-1 кашика пиреа од бундеве

-3 кашике обичног грчког јогурта

-1 кашика млевене кафе

-1/2 кашичице меда

Најпре треба помешати пире од бундеве са кафом, затим додати јогурт и мед. Нанети на лице, умасирати и оставити 10 минута. Ова маска ће вам помоћи да очистите лице, међутим има још рецепата уколико вас занимају друге маске са бундевом и њихова дејства.

бундеве

3. Бундева као лек 

Бундева се некада користила и као лек. Индијанци су је користили за стомачне проблеме и лечење проблема уринарног тракта. Ову примену су чак усвојили и први лекари на америчком тлу. Сличну примену задобила је и у Европи, док су и Кини отишли нешто даље комбинујући бундеву као лек са другим биљкама.

Осим саме бундеве и њене семенке се препоручују у исхрани многим људима. А оне вам могу постати и здрава грицкалица.

Волели бундеву или не, сада је време да јој пружите шансу. Било да направите нешто од ње, па макар то била и само изрезбарена бундева, која ће вам послужити као “ноћно светло”, било да пробате неки нови рецепт са њом. Уколико сада пропустите прилику, видећете је тек следеће јесени.

Зашто се слави Ноћ вештица прочитај ОВДЕ.

 

Адријана Турајлић

Извор фотографија: www.pexels.com

Leave a comment