Ноћ вештица је празник за који смо сви чули. Иако се овај празник не слави у нашим крајевима, постали су популарни макенбали и журке инспирисани овим празником. Међутим, шта је Ноћ вештица? И зашто се слави?

Ноћ вештица

Келти и друиди

Са овим празником сте се сви вероватно упознали преко америчких серија и филмова. Ипак. овај празник је у Америку дошао из Европе.

Као и многи други хришћански празници и овај празник је настао из паганског обичаја. Келти који су живели на просторима данашње Ирске пре 2000 година, прослављали су празник под називом Samhain, што је у преводу значило “крај лета”. Веровали су да се тога дана срећу живот и смрт, да мртви могу устати и шетати међу живима. Друиди би тога дана били у шуми, покушавајући да предвиде каква ће бити зима и да ли ће преживети, док би мештани села у шуми палили ватру и прерушавали се како би уплашили духове.

Дан Свих Светих

У осмом веку папа Грегорије III, покушао је да сузбије овај пагански обичај, те је 1. новембра када се заправо славио овај празник, прогласио нови хришћански празник Дан Свих Светих. Европљани су прихватили овај празник, али су наставили да упражњавају и старе паганске обичаје. Назив Halloween настао је од комбинације речи Samhain и  All Hallows Day.

Ноћ вештица

Ноћ вештица долази у Америку

У Америку је Ноћ вештица стигла тек средином 19. века, са доласком великог броја ирских породица из Европе. Многи обичаји су се тада променили; више се нису палиле велике ватре, већ су почеле да се исецају бундеве и да се у њима пали свећа. Међутим, одакле потиче обичај сакупљања слаткиша или такозвани Trick or treat, није познато.

Младе девојке су веровале да у Ноћи вештица могу уз помоћ неколико трикова сазнати ко ће бити њихов будући изабраник.

Крајем 19. века Ноћ вештица је постао празник заједница, односно празник једног места или насеља, приликом кога се окупљало више људи, где су се занимали духовима, шалама везаним за њих, као и вештицама, бићима везаним за спој између света мртвих и живих. Отуда можда и превод на српски – Ноћ Вештица.

Ноћ вештица као празник прошао је кроз историју суочен са многим забранама и регулативама, да би се на крају ограничио само на најмлађе, а све гротескно и застрашујуће је углавном “отклоњено” приликом прославе овог празника.

После Божића, ово је најбитнији празник који се прославља у Сједињеним Америчким Државама и на њега се троши чак 6 билиона долара.

Славите ли Ноћ вештица?

Ноћ вештица је постао комерцијални празник и изгубио је много у односу на то како се првобитно славио. Ипак, забавно је ићи на маскенбал и правити застрашујућа лица од бундеве. За оне којима смо пробудили машту и интересовање, срећно у проналажењу старих келтских обичаја.

 

Аутор текста: Адријана Турајлић

Извор фотографија: pexels.com

 

Leave a comment