Путујући школски биоскоп „Слободна зона јуниор“ , 15. октобра кренуо је на своју другу турнеју по Србији, а прва станица јој је Техничка школа „Никола Тесла” у Шиду. На свом овогодишњем пропутовању „Слободна зона јуниор“ посетиће укупно 12 места – Шид, Кучево, Зајечар, Белу Цркву, Неготин, Мајданпек, Књажевац, Владимирце, Нову Варош, Лучане, Љиг и Коцељеву, те обухватити више од дванаест различитих средњих школа.

Путујући школски биоскоп

У оквиру пројекта Путујући школски биоскоп „Слободна зона јуниор“ са радионицама медијске писмености и видео изложбом ученичких радова око 500 средњошколца имаће прилику да учествују у радионицама медијске писмености где ће уз пројекције три кратка филма и под стручним вођством ментора програма бити охрабрени да пронађу креативан начин да изразе себе и свет око себе у форми видео рада.

Током турнеје путујућег школског биоскопа, ученици и ученице ће бити подстакнути да произведу сопствене медијске радове, а најбољи радови биће приказани на посебној организованој видео изложби 10. децембра у Београду.

Пројекат је намењен средњошколцима и средњошколкама из економски сиромашнијих средина у Србији. Циљ пројекта је да код младих развије интересовања за друштвено ангажовани филм, да повећа њихову свест о важности њихове партиципације у животу локалне заједнице, те да подстакне њихову радозналост и мотивише их на критичко сагледавање медијских садржаја.

Путујући школски биоскоп своју прву турнеју имао је прошле године и тада је гостовао у Трговишту, Баточини, Ивањици, Белој Паланци, Власотинцу, Прибоју, Медвеђи, Ариљу, Прокупљу и Куршумлији.

Извoр: Канцеларија за младе града Београда

Leave a comment