Шта је заједничко неким од најбриљантнијих људи који су допринели нашем свету? – Параноја, делузије и љубав према окултном.

Генијалност често повезујемо са разним менталним болестима попут шизофреније и Аспергеровог синдрома. Навике и поступци појединих великих умова доказ су да ово није случајност.

Исак Њутн – Апокалипса, параноја и нестали списи

Године 2012. свет је био у паници због Мајанског предвиђања о крају света. Њутн, који је веровао да га је Бог изабрао за тумачење Библије, знао је да се то неће догодити пре 2060. године. Како? Овај фасцинантни научник дане је проводио затворен у соби, анализирајући религију, којој је, заправо, посвећивао много више времена него математици и науци. Још једна од пасија била му је и алхемија и окултно, а већину својих списа и, можда, открића, спалио је пре смрти. Иако многи историчари тврде да никада није имао пса, Њутн је тврдио да му је пас изазвао пожар у лабораторији и тиме уништио 20 г. истраживања.

Џек Парсонс – Гениозни окултиста и самопроглашени Антихрист

Живот овог бриљантног америчког проналазача и научника чијем раду НАСА много дугује, био је толико померен и чудан, да ће ускоро бити и екранизован у CBS-овој серији ,,Strange Angel’’. Чврсто је веровао да је Антихрист, а 1939. постао је део Телеме, религијског покрета чувеног окултисте Алистера Краулија. Парсонс је често виђан како готово наг плеше око ватре у својој башти, у, наводно, паганском ритуалу. Са оснивачем сајентологије, Р. Л. Хјубером, покушао је да из мртвих подигне Антихристову мајку, а скончао је на једнако чудноват начин – у експлозији за коју се верује да је последица ,,магичних експеримената’’.

Никола Тесла – Опсесивно компулсивни поремећај и вера у екстратерестријално

Иако верујемо да знамо све о њему, Тесла је био још бизарнији него што мислимо. Опседнут чистоћом, плашио се бактерија и вируса, а с годинама је развио и аверзију према људској коси. И док није волео косу и, такође, перле, обожавао је голубове. Често је преузимао бригу о повређеним голубовима на које је наилазио по парковима, а веровао је да му је та љубав узвраћена. Умео је да спава само два сата, говорио је осам језика и веровао је да је ступио у контакт са ванземаљцима. С обзиром на његово футуристичко размишљање и предвиђања која су се временом обистинила, ово можда и није тако далеко од истине.

Лорд Бајрон – Дон Жуан и оригинални хипик који је поезијом обележио романтизам

Прву поему објавио је са 14 година, али поред своје луцидности и елоквентности, био је познат и по сексуалним ескападама и скандалима. Овај романтичар и хедониста за особом је оставио мноштво сломљених срца, па је уз свој велики љубавни капацитет за партнере имао и жене и мушкарце. Имао је аферу са својом полусестром из које је проистекла и његова ћерка, Медора. Један део живота провео је у Венецији где је партијао на деветнаестовековни начин, па се може рећи да је Бајрон био хипик свог времена. Поред слуга, његове укућане чинило је и десет коња, осам паса, три мајмуна, пет мачака, орао, крава и соко.

Курт Годел – Параноична логика која је довела до смрти

Пријатељ Алберта Ајнштајна, Годел, био је бриљантни логичар и математичар који је веровао у духове и да други угледни математичари желе да га убију. Лети је носио зимску одећу, а током зимских дана је остављао широм отворене прозоре убеђен да желе да га ликвидирају отровним гасом. Страх да сви желе да га елиминишу, навела га је да одбија да једе било коју другу храну осим оне коју његова жена спреми. Ово се испоставило као фатални корак. Једном приликом његова супруга се разболела и месеце провела у болници. Годел је тада одлучио да престане да једе и на крају је умро од глади.

 

Тина Натарош

Leave a comment