Удружење младих новосадских интелектуалаца вас позива на манифестацију поводом oктобра – месеца правилне исхране, коју организује Завод за здравствену заштиту студената Нови Сад. Манифестација ће се одржати у уторак, 16.10.2018. године од 11:00 до 13:00 часова, на простору испред студентских домова С. Бајић и В. Влаховић.

Од здравих намирмица здрава и укусна јела!

На манифестацији ће млади имати прилику да погледају изложбу намирница које се препоручују у свакодневној исхрани. Студенти, волонтери Завода ће својим вршњацима давати информације о значају и хранљивости појединих намирница као и о њиховој припреми. Студенти Природно-математичког факултета са смера гастрономије спремиће оброк од свежег воћа и поврћа, тако да ће млади на лицу места имати прилику да дегустирају храну припремљену од стране својих вршњака. Специјални гост манифестације биће
професионални кувар и карвинг мајстор, Павел Хрћан, који је 2013. године именован за вицешампиона Србије за своја уметничка дела од воћа и поврћа.
Студенти волонтери Завода ће анкетирати своје вршњаке о њиховим навикама у вези исхране, делити промотивни здравствено едукативни материјал, мерити степен ухрањености
(БМИ) и указати на значај превентивних прегледа. Обзиром да варење почиње већ у устима, на манифестацији ће се истакнути и значај правилног спровођења хигијене уста и зуба.
Студентима ће се такође представити аспекти правилног чувања и транспорта намирница, како би себи обезбедили и ван куће безбедан, квалитетан оброк. У
свечаној сали Завода на ИВ спрату, у 12 часова одржаће се предавања на тему „Паметна црева“ и „Угљени хидрат – узрок гојазности, одличне форме и спортских резултата“.

“Све што путем хране уносимо у организам гради нас и мења, а од тога шта смо унели зависи наша снага, наше здравље и наш живот.“ Хипократ
Правилна исхрана је један од услова за квалитетан и дуг живот, добру психофизичку кондицију, док неправилна исхрана може да буде узрок разних здравствених проблема. Овом акцијом очекујемо подизање свести студената о неопходности увођења позитивних гастрономских навика, три главна оброка и разноврсности у исхрани.

Уколико желите да сазнате нешто више о Удружењу младих новосадских интелектуалаца посетите наш ”дан отворених врата” у понедељак од 17:00 часова, у свечаној сали Завода за здравствену заштиту студената у Новом Саду, на четвртом спрату.

Leave a comment