16. Међународни фестивал краткометражног филма, Филмски фронт, под слоганом “Кратко, али слатко!”, ове године одржава се од 25. до 28. октобра у биоскопској сали Културног центра Новог Сада.

 

16. међународни фестивал Филмски фронт

Ове године Фестивал је оборио нови рекорд јер је на конкурс пристигло преко 1.000 филмова из читавог света. Селектор Фестивала, Филип Марковиновић, погледао је сва остварења и поделио их у две такмичарске категорије.
У селекцији Србија/регион наћиће се 22 краткометражна остварења претежно играног, али и анимираног, документарног и експерименталног карактера.
– У односу на претходне године приметан је пораст броја филмова који су произведени у Србији. Србија/регион селекција чини основу фестивала, јер је мисија “Филмског Фронта” пре свега афирмација домаћег филмског стваралаштва, као и испитивању где оно стоји у односу на регион, а потом и у односу на савремене светске трендове. Такмичарска селекција окренута је, пре свега, младим ауторима који граде свој филмски рукопис. Филмови, иако тематски врло различити, углавном преиспитују положај младих људи у односу на породицу, њихово друштво и околину – рекао је селектор Филип Марковиновић.
Неки од филмова у овој селекцији су већ приказивани на великим фестивалима у региону и иностранству као што су Санденс, Локарно, Кански или Берлински филмски фестивал и многи други, а крајем октобра бориће се за награду стручног жирија који је састављен од реномираних филмских уметника.
Иван Велисављевић, филмски критичар и драматург
Радио је као новинар, колумниста, филмски и књижевни критичар, а његови филмолошки текстови објављени су у водећим стручним часописима на простору бивше Југославије, као и у Немачкој, Холандији, Великој Британији, САД… Као драматург, сарађивао је на бројним радио-драмама, телевизијским емисијама и позоришним представама.
Ана Недељковић, редитељка
Бави се визуелном уметношћу, анимацијом и едукацијом у области савремене уметности. Њен први анимирани који је радила заједно са Николом Мајдаком млађим “Раббитланд” (2013) на Берлиналу је награђен Кристалним медведом, приказан је на преко сто фестивала широм света, а освојио је и бројне друге награде.
Јосип Лукић, глумац и редитељ
Као редитељ и сценариста снимио је филмове “Мињоња Њањоња”, “Враг у госпођи Џонс”, “Мајчи” и “Допловиће Реx”, а као глумац се појавио у више играних филмова. Аутор документарног филма “Мајчи”, који је приказан на овогодишњем Beldocs-у и Панчево филм фестивалу.
Током рекордна четири дана Фестивала биће приказано преко педесет краткометражних филмова, а поред домаће, постоји и Међународна селекција, у којој победника бира публика. Ове године Међународна селекција броји чак 27 филмова. Највише их је из земаља Западне Европе иако има и филмова из Кине, Русије, Ирана и другох држава.
16. Међународни фестивал краткометражног филма, Филмски фронт одржаће се 25. до 28. октобра у биоскопској сали Културног центра Новог Сада. а поред главног програма, сваке године очекује нас и пратећи Фронтов програм који, поред матинеа садржи филмске радионице, филмове ван такмичарске селекције, изложбу графичких радова али и дружења ван биоскопске сале! Већ 16 година, реч је о бесплатном фестивалу који негује искрену љубав према ауторском изразу. Више о пратећем програму можете наћи и на званичном сајту Фестивала.
Свечано отварање Фестивала је у четвртак, 26. октобра, у 19 часова у биоскопској сали Културног центра Новог Сада.
Биће Кратко, али слатко! Дођи на Фронт!

 

Leave a comment