Калеидоскоп културе је у четвртак, 29. септембра, испред Чешког магазина, организовао завршно вече. Лена Ковачевић, Камерата Академика из Новог Сада и бенд Alice in wonderBand својим наступима су обележили свечаност. Цео програм био је праћен мултимедијалним спектаклом.

Калеидоскоп културе је пројекат финансиран од стране организације Нови Сад престоница културе за 2021. Пројекат је трајао тачно пет недеља и за то време културно уметничке догађаје посетило је преко 40.000 суграђана. Директор фондације, Немања Миленковић, наводи да посећеност догађаја у оквиру Калеидоскопа културе само доказује недостајање оваквих пројеката.

Оно чиме су се организатори током реализације водили јесте: сањати велико да би се велике ствари на крају и догодиле. Миленковић за Омладинске новине коментарише успешност пројекта и фондације:

Завидан одзив младих, али и интересовање за сам садржај и лајкови на друштвеним мрежама су оно што је потврдило успешност овог пројекта. Наиме, велике похвале стижу нам право из Европе, а донекле је то оно што потврђује уочљивост раста нашег града у области кутуре и културног садржаја.

Кутлурне догађаје у оквиру Калеидоскопа посетило је више од 40.000 грађана.

Организатори поручују да нису само посетиоци имали прилику да науче нешто. Током целокупног рада на пројекту читава организација и волонтери прошли су кроз низ изазова при реализацији, а из свега тога су изашли са великим знањем и искуством.

Током петонедељног трајања Калеидоскопа представљено је више од 1000 уметника, на 80 локација, у сарадњи са преко 60 организација. Међутим, пројекат ће наставити да се развија и делује и на друге начине. По речима Миленковића, његова организација у наредном периоду радиће и на информацијама које су прикупљене попуњавањем упитника од стране грађана. Пројекат Ново место грађанима ће омогућити санирање и сређивање градских површина од значаја. Грађани ће помоћи, својим идејама, да би се целокупан пројекат добро реализовао.

Миленковић је, такође, нагласио да публика помаже у реализацији идеје у којој је Нови Сад престоница културе. Како каже, да није грађана који се интересују не би имало смисла било шта радити.

Садржајем, пројектима и дешавањима који нас чекају, ми нећемо само добити културну трансформацију града, него и социјалну. А то је врло важно јер социјализација мења и економију и политику нашег града.

Миленковић поручује да је младима најбитнији осећај да је ипак могуће победити свет. Са истог полазишта кренула је и фондација Немање Миленковића.

Ја сам одувек желео да мењам свет и то сам одлучио да урадим на овај начин – путем кулуре. Такође, сматрам да је битно да као народ комуницирамо и усвојимо културу дијалога јер је то моменат у ком треба да се сусретнемо и повежемо како би постали једно. Размена чињеница и истраживања у додиру са сопственим жељама нам је преко потребно.

Фондација ће и у наредном периоду активно радити на пољу културе, на питање какве промене у нашем граду очекују Миленковић је нагласио:

Не може град да се промени за четири године, али може да оснажи довољно да би се кренуло у борбу за поромене.

Немања Миленковић је, заједно са организаторима, изразио посебну захвалност својим суграђанима који им само дају потврду да могу да наставе и следеће године заједно. Ово је, по њиховим речима, Почетак новог Новог Сада.

 

Ивана Кордић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment