Доста факултетских израза у почетку нећеш разумети. Да би се мало припремио за прве студентске дане, прочитај појмове које смо за тебе издвојили.

indeks, faks

Без бриге – нико се није научен родио!

Ако те на почетку студија збуњују одређени појмови, немој да те то брине. Током студирања усвајаћеш знање и вештине, али за сами почетак добро је да знаш значење учесталих термина. Претпостављамо да знаш да је бруцош  термин за особу која је тек уписала факултет, па док не заврши прву годину. А сада, идемо даље:

  1. Испит – Провера пређеног градива. Може се полагати усмено, писмено или практично. У зависности од предмета и професора често се дају испитна питања, по којима је пожељно учити, што је велика олакшица. У индекс, односно студентску књижицу уписују се бодови и закључне оцене. Желимо  ти пуно десетки!

Шта је сада тај колоквијум?

  1. Колоквијум – Тест који може бити услов како бисте изашли на испит, али и не мора. Оцена коју остварите на колоквијуму може да утиче на коначну оцену током испита. Обимно градиво најчешће је подељено преко колоквијума. Добро спремљен колоквијум степеница је више до успешно положеног испита!

Где да пријавим испит?

  1. Пријава испита – Факултети су углавном увели дигиталну пријаву испита. Потребно је да одређену суму новца, у зависности од тога да ли си на буџету или самофинансирању уплатиш на рачун, а потом преко сајта једноставно изабереш испите које желиш пријавити у одговарајућем року.
čitaonica
Ако ти је тешко да се сконцентришеш, иди у читаоницу – на факултету, у дому или у неку од градских.

На основу чега бирам изборни предмет?

  1. Обавезни и изборни предмети – Обавезне предмете студенти морају слушати и полагати током студија, док изборне предмете бирају у складу са својим жељама, способностима и интересовањима.

Професор каже да треба да се консултујеш са њим. А,  ти се питаш како?

  1. Консултације – Уколико имаш одређене недоумице најбоље је да разговараш са професором на консултацијама које држи у одређеном термину. Професоре требаш гледати као особе којима је стало до твог успеха, зато се немој устручавати да их питаш све што те занима.

Шта све морам да обавим пре испита?

  1. Предиспитне обавезе су услов да изађеш на испит. Предиспитне обавезе могу бити: урађене презентације, задаци, семинарски радови, урађени колоквијуми. У предиспитне обавезе убрајају се и доласци, односно присуство и активност на предавањима и вежбама.
Уз мало труда, у индексу ће бити само десетке!

Семестар – нешто као полугодиште

  1. Семестар – Једна факултетска година састоји се од два семестра. У двама семестрима најчешће имаш различите предмете.

Не заборави, и семестар се мора оверити.

  1. Овера семестра – За упис наредног, потребно је оверити претходни семестар. Одређена сума новца уплаћује се на рачун факултета.

Дати услов – мисија сваког студента

  1. Услов – У питању је број ЕСПБ поена која мораш да сакупиш да би уписао идућу годину. Поени се скупљају тако што полажеш предмете.

 

Јелена Драпић

Фотографија: Марија Ердељи

 

Leave a comment