Затварање јединственог Калеидоскопа културе у Новом Саду биће одржано у суботу, 29. септембра, симболично у 20:21 час, испред тзв. Чешког магацина, у непосредној близини „Кинеске – омладинско креативног полиса“, једног од најзначајнијих инфраструктурних пројеката Новог Сада као будуће европске престонице културе, одакле је све и почело пре пет недеља.

Затварање Калеидоскопа културе!

Када сат откуца 20:21 млади уметници, вођени идејом заједничког креирања простора и програма културе, ће кроз мултумедијални перформанс и различите уметничке форме, уз светлосни спектакл, још једном показати како се негује јединствена слика разноликости Новог Сада. На затварању ће наступити и позната џез и поп певачица Лена Ковачевић чији је актуелни сингл „Цафе“ тренутно један од хитова који обара рекорде слушаности.
Поред Лене Ковачевић, програм затварања улепшаће и новосадска уметничка група Alice in WonderBand. Техником коришћења тела као инструмента, Марко Дињашки и Ана Врбашки кроз свој несвакидашњи перформанс одушевиће публику како гласом тако и сценским покретом који је свакако јединствен код нас.
Новосађани који буду посетили затварање уживаће и у наступу гудачког квартета оркестра Камерата Академика који ће изводити композицију “Pannonia Boundless” Александре Вребалов, која је компонована за Корнос Квартет 1997. године. Дело је коришћено такође у филму Soupirs d’ ame канадске редитељке Хелен Дојл у балету Мали принц. Шест минута виртуозности која се базира на мотивима ромске музике, извешће Ерне Шван (виолина), Ана Клем Аксентијевић (виола), Владимир Ћуковић (виолина) и Марко Милетић (виолончело).
Неколико врста музике провлачиће се кроз затварање Калеидоскопа. За љубитеље “тврђег” звука, у 6 минута Алтрфанк пуштаће елктронску музику која ће бити фокусирана на плес. Основа је јак ритам зачињен мелодичним бас линијама и заразним мелодијама синтисајзера.
Ово узбудљиво лето културе у облику Калеидоскопа у Новом Саду очекује динамично затварање које ће на прави начин приказати различитост и разноликост овог града, као и дело културе заједништва будуће европске престонице културе.
 

Leave a comment