Новосађани су у четвртак, 20. септембра, у просторијама Културног центра ПРОСТОР, присуствовали пројекцији филма О бубицама и осталим херојима након које је уследио разговор са сценаристом и режисером, Петром Пашићем, као и глумцима Слободаном Бодом Нинковићем и Немањом Јаничићем.

Жанр

Трејлер за овај филм појавио се још 2013. године, али је премијерно приказан тек на овогодишњем 46. Фесту који се одржао у Дому омладине у Београду. Разлог померања премијере била је анимација која чини сам почетак филма. Како је Петар навео у разговору са публиком, желео је да анимирани део буде што савршенији. Постпродукцију и његове личне жеље није било лако ускладити. Када је реч о жанру, овај филм је љубавна драма са елементима фантастике коју до сада нисмо имали прилике да видимо у домаћој кинематографији.

Глумачка постава

Што се глумачког дела тиче, Бода Нинковић прокоментарисао је уз смех како је напокон добио улогу хероја. Навео је, такође, да је радња на самом филму била уживање, иако је буџет делимично кочио бржи напредак, што само сведочи о томе да и хероји тешко успевају без финансијске подршке.

Петар Пашић је у самом уводу у разговор са Новосађанима нагласио да је тема филма љубав која је тешка и лепа али, како каже, човек у њој може, а и не мора да пронађе наду. Тако су неки на крају спознали тај трачак наде, а неки пак нису. Радња филма не може ни временски ни просторно да се одреди, а како Петар објашњава, његов циљ био је пробудити осећај мистериозности и тајновитости код публике.

За Омладинске новине глумац Слободан Бода Нинковић донео је свој суд о тренутном стању кинематографије на нашим просторима.

Сваки фим домаће продукције је на ивици инцидента. Код нас не постоји систем који би омигућио да се овај посао ради као у већем делу света где је то већ део индустрије. У Србији све зависи од упорности. Ја се не сећам да сам учествовао у неком пројекту који има већ утврђен буџет. Када се и ради на филмовима, ради се због задовољств, а не зараде. Тешко да може да се говори о некој организованој кинематографији код нас. То је још увек нешто апстрактно.

Петар Пашић се надовезао речима:

Мора се покушати изван система! 

Млади Немања Јаничић, који у филму глуми инспектора, сматра да проблем наше кинематографије лежи у лоше осмишљеном сценарију. Такође, додаје да глумци и режисери имају превелике амбиције које нису лако оствариве у тренутним условима због чега гомила идеја никада не дочека реализацију.

Успели смо да се дотакнемо и младих кроз питање да ли новије генерације умеју да препознају квалитетан филм и зашто је тако тешко задобити симпатије млађе публике. Судећи по мишљењу Петра Пашића и глумца Немање Јаничића новије време нуди превише лако доступног садржаја у коме се млади лако губе. Самим тим, оне ствари које са собом носе неки квалитет не долазе до изражаја.

Глумац Слободан Бода Нинковић одреаговао је на њихове изјаве бранећи младе.

Ја мислим да се све урушава на младима, као млади су и немају појма. Ви просто одрастате у околностима које вам ми створимо и у клими коју ми шаљемо. Кад кажем ми, мислим на одрастао народ. Према томе, увек има клинаца који се издвајају и који прате праву климу, па самим тим имају  неку своју боју. То је и пропаст овог времена, то што људи немају више своје боје, сви су постали једнолични. Тако је и са младима. Сви се труде да се не разликују.

О филму

Филм О бубицама и херојима приказује живот малог дечака представљеног као Супер Хероја који се супротставља мрачном свету. А бубице? Оне су ваљда вечна константа и тај трачак наде; подземни свет који нас непрестано посматра. Бајковито приказан свет у којем свако од појединачних ликова трага за својом врстом љубави и разговор који је уследио након пројекције засигурно су употпунили ПРОСТОР на Петроварадинској тврђави.

Ивана Кордић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment