Међународни филмски фестивал Ухвати филм, 16. по реду, биће одржан од 24. до 30. септембра у Културном центру Новог Сада у организацији КАО Парнас. Током седам фестивалских дана, публика ће потпуно БЕСПЛАТНО уживати у разноврсном и занимљивом уметничком програму: 36 филмова из 22 земље света, 3 трибине, 3 изложбе, 2 музичка наступа, представљање 2 књиге и 2 креативне радионице.

Ухвати филм!

Фестивал ће бити свечано отворен у понедељак 24. септембра од 13h уз ретроспективу претходних фестивала и бројне пријатеље и донаторе. Отварање ће обележити и наступ пијанисткиње Петре Спасојевић, захваљујући подршци Дунавске сонате, као и пројекција прошлогодишњег награђеног филма „Моје унутрашње ја“.

Истог дана, 24. септембра од 17h, започеће и богат уметнички пратећи програм. Биће представљене две књиге уз присуство ауторки: књига „Дуга, сунце, срце“, ауторке Бојане Нешић, и књига „Жене које мењају стање стварности”, Из Круга Војводине, испред које ће говорити Свјетлана Тимотић.

Пратећи уметнички програм наставља се 25. септембра од 17h, пројекцијом филма „Рестарт“, аутора Дејана Петровића, након чега следи трибина на тему: „Коме требају инфлуенсери са инвалидитетом?“ – приказ инвалидности на друштвеним мрежама.

Пратећи програм завршава се 26. септембра од 17h, кад су на програму филмови „Отворених очију“ Марка Новаковића и тајладски филм „Лузер“, након чега следи трибина „Победници и добитници: особе са инвалидитетом у спорту“.

Едукативни карактер Фестивала подржаће и две радионице: 29. септембра радионица „Фотографија за све“, и 30. септембра радионица „Филм за све“, које почињу у 10х. Сви који желе да науче основе фотографије и филма, могу своју пријаву послати на мејл: ухватифилм@гмаил.цом.

Окосница Фестивала, филмски такмичарски програм одржава се од 27. до 30. септембра од 17h, пројекцијом премијерно селектованих филмова из крајева света, након чега следе разговори са поводом са ауторима филмова, гостима и публиком. За четвртак 27. септембар, након пројекције филмова, предвиђена је и трибина „Културна партиципација особа са инвалидитетом: приступачност нису само рампе“. Фестивал ће свечано бити затворен 30. септембра џез наступом Тање Јосић.

Све време трајања Фестивала, у холу биоскопа биће постављена изложба фотографија: „Особе са квалитетом“, као и ликовних радова Срђана Вуцеље и Јелене Дамњановић.

Међународни филмски фестивал Ухвати са мном овај дан/Ухвати филм одржава се од 2003. у Новом Саду и обухвата пројекције филмова и пратећи програм на тему инвалидности. Овогодишње 16. издање Фестивала одржава се под мотом „Култура је за све“, а подржало га је Министарство културе Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и ЕРСТЕ банка.

Комплетан и детаљан програм фестивала Ухвати филм доступан је овде.

 

 

 

 

Leave a comment