У периоду од 10. до 12. октобра 2018. године одржаће се девети по реду, БЕОГРАДСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ – БОСИФЕСТ 2018, у Сава Центру, Милентија Поповића 9, Београд, Србија.

Посети Филмски Фестивал!

Шта је БОСИФЕСТ?

БОСИФЕСТ је међународни филмски фестивал особа са инвалидитетом, једини те врсте у југоисточној Европи, који се ове године по девети пут одржава у Србији, у организацији Хенди центра Колосеум. На великом платну ће и ове године бити приказан велики број филмова- како у такмичарском, тако и у ревијалном делу, који долазе из Србије, земаља из региона, Европе, Америке, Аустралије, Канаде, Африке…

До сада је у оквиру БОСИФЕСТ-а приказано преко 300 филмских остварења, која се баве тематиком живота особа са инвалидитетом или су њихови аутори особе са инвалидитетом. Поред приказивања филмова, БОСИФЕСТ нуди и пратеће програме у виду радионица, панел дискусија и округлих столова.

У претходних осам година, од када се одржава фестивал, селектори филмова и чланови жирија били су наши познати и цењени глумци и редитељи: Марко Стојановић, Игор Турчиновић, Момчило Мома Мрдаковић, Бобан Скерлић, Милан Лучић, Светислав Гонцић, Олег Новковић, Даријан Михајловић, Маја Милош, Слободан Шијан, Срђан Голубовић, Јелена Гавриловић, Милош Параментић, Лена Богдановић,Горан Радовановић,Аница Добра,….

Зашто је БОСИФЕСТ важан?

Сврха оснивања БОСИФЕСТ-а а је указивање на стваралачки рад и могућност учесника на јавној културној сцени и ширење поруке да би особе са инвалидитетом требало да имају иста права и обавезе као и други грађани.

На тај начин овај фестивал даје снажан подстицај доношењу мера за равноправно учешће и интегрисање особа са инвалидитетом у друштво. Филмови приказани на БОСИФЕСТ-у изазивају велику пажњу јавности, а највише удружења особа са инвалидитетом и невладиног сектора широм Србије. Фестивал промовише Град Београд и Србију кроз богатство различитости и предано ради на охрабривању наше културне и професионалне јавности да се упозна са дометима уметника са инвалидитетом из целог света, као и на стварању услова за размену мишљења и искустава филмских уметника који се баве овом јединственом тематиком.

За више информација о БОСИФЕСТ-у посетите wеб адресу фестивала www.bosifest.rs.

Извор: Канцеларија за младе града Београда

 

Leave a comment