Да ли си икада помислио како имаш веома чудан и редак таленат и како би било одлично када би он могао да буде део твог свакодневног посла? Велике су шансе да негде у свету неко зарађује управо захваљујући тој вештини! Списак фасцинантних и необичних послова дугачак је и разноврстан, а ми ти представљамо наш избор пет најнеобичнијих.

1) Професионални оплакивачи

Ово је једна од познатијих бизарних професија, а датира из Кине и има богату традицију и дугу историју. Њихов посао захтева и процену карактера, осмишљавање позадинске приче и читаве личности како би присутне убедили да су чланови породице или пријатељи преминулог.

2) Оцењивачи мириса

Људи обдарени истанчаним чулом мириса често користе овај дар као тестери (непријатних) мириса. Они процењују ефективност нових парфема и дезодоранса, а већину радног времена проводе у лабораторијама. Њихова зарада креће се од 19,000 до 52,000 долара.

3) Професионални извињивачи

Мислили сте да не може бити ексцентричније од оплакивача? Ова професија настала је у Јапану, а њихов посао је да се извињавају увређенима. Њих је најлакше било пронаћи у свету бизниса с обзиром на то да су Јапанци веома формални. Њихов посао укључује писање писама извињења, понуду купона и испитивање како учинити ствари бољим.

4) Псећи сурф инструктори

Чак и четвороножни најдражи људски пријатељ има свог тренера у океанским ресортима који га обучава да сурфује, било сам или са човеком. Датира из двадесетих година прошлог века, а ова професија настала је у Калифорнији.

5) Гледаоци Нетфликса

Колико пута си бинџовао и у току једног дана погледао више од три епизоде омиљене серије? Много? Онда би ово био твој посао из снова. Нетфликс запошљава људе које називају ,,taggers’’ како би гледали њихов садржај и процењивали жанр, циљну групу и шта би гледаоци желели следеће да гледају. Према последњим проценама тренутно их има само 40 у целом свету, али њихова зарада остаје мистерија.

Тина Натарош