Рат и Мир је свеобухватно дело које се бави историјом, политиком, филозофијом, приказујући све то кроз владајући сталеж односно аристократију.

Поред Ане Карењине, једно од најпознатијих Толстојевих дела јесте свакако Рат и Мир.

Када је почео да пише Рат и Мир, Толстој је заправо желео да напише кратку причу о политичком дисиденту који се враћа из Сибира. Међутим, да би објаснио целу ситуацију, почео је да описује догађаје који су томе претходили, а који су за собом повлачили ранија политичка дешавања. Тако је од кратке приче Толстој дошао до дела од 1200 страница.

Ово дело је специфично јер у њему не постоји главни лик – нема једног носиоца радње око кога се врти цела прича, већ се радња одвија на више фронтова, пратећи догађаје у животима јунака у периоду од двадесет година.

Како је Толстој препознатљив по детаљним описима, не само јунака већ и предела, то се посебно испољава у делу Рат и Мир. Наиме, кроз ово дело Толстој описује рат између Француске и Русије са таквим појединостима да је у појединим штампаним издањима чак дата и мапа како би се лакше пратили описи ратишта.

Кроз своје дело Толстој је описао неке од најзначајнијих догађаја из новије руске историје. Када је издато, дело није добило позитивне критике и оцене какве данас има. Писано је на руском, док су дијалози углавном били на француском, којим је говорила руска аристократија.

Свако значајно књижевно дело, пре или касније, добије и своју екранизацију. Колико је она успешна зависи од случаја до случаја. Иако би можда пре одабрао да погледаш серију него да прочиташ око 1200 страница, ипак размисли пре него што одабереш између књиге и серије.

Наравно, ово није прва екранизација Рата и Мира, а вероватно ни последња, али је једна од популарнијих, с обзиром на то да је серију продуцирао BBC .

Серија је снимљена 2016, године и има само шест епизода, што је јако мало узимајући у обзир временско раздобље у коме се радња одиграва, као и број ликова који се појављују. Ипак, серија је јако добро прихваћена, добила је добре новинарске критике, као и подршку публике.

Када се ради о избору између књиге и серије, у случају Рата и Мира, за мене је избор лак – гласам за књигу. Разлози су сасвим једноставни. Када се ради о Толстоју и његовим делима, њима не треба екранизација. Са свим детаљима који су нам дати у књигама једноставно можемо да замислимо сваки лик, особу, простор и догађај. Са друге стране, када се ради екранизација тако обимних дела, увек нешто мора да се изостави како би прича могла да се исприча у одређеном временском периоду.

Други разлог је тај што сам ја јунаке Рата и Мира измаштала сасвим другачије него у серији, чиме и вама можда могу помоћи у избору. Ако желите да сазнате радњу овог дела у неколико сати, тачније 6 сати и 14 минута, гледајте серију, а уколико желите да томе посветите више времена и да маштате, читајте књигу.

 

Адријана Турајлић

Фотографије: http://www.vnikitskom.ru , http://www.squareeyed.tv

Leave a comment