Следеће године, 8. августа 2019. године, навршава се тачно 90 година од смрти једног од највећих пријатеља Срба, истакнутог хуманисте, криминолога и пријатеља Србије Арчибалда Рајса, чије су поруке из његовог антологијског дела “Чујте, Срби” о менталитету, снази, поносу, слободарском духу, али и слабостима и грешкама Срба и данас актуелније него икада. Рајс је иначе почасни грађанин Мачванског Прњавора.

Pixabay
Пријави се!

Рудолф Арчибалд Рајс рођен је 8. јула 1875. године у немачкој покрајини Баден. Рајс је био швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата. Истраживао је злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним становништвом, а посебно је направио осврт на страдање српског становништва од Аустро-угара почињеним над становништвом Мачванског Прњавора и околине.

По Рајсовој жељи, његово извађено срце однесено је у урни на Кајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ослободиоцима Солунског фронта.

На урни, која је поломљена приликом налета Бугара у Другом светском рату, писало је: “Овде у овој урни, на врху Кајмакчалана, Златно срце спава. Пријатељ Срба из најтежих дана. Јунак правде, истине и права. Швајцарца Рајса, ком’ нек је слава!”.

Конкурс се расписује и у знак сећања на жртве злочине које је починила аустроугарска војска у Мачванском Прњавору 4. августа 1914. године, тако да се и данас пред Спомен – костурницом леди крв у жилама, пред том Прњаворском Костур – Капелом. (Подсећање: 17. августа 1914. године Аутро-угари, спалили су у школи 48 Прњавораца, из школе у пламену, мајке су кроз прозор избацивале децу, а које су аустроугарски војници дочекали на бајонете)

Иницијатор књижевног конкурса је Славица Јовановић новинар и књижевник, која на овај начин испуњава заветну жељу Бранислава Бојића Банике књижевника из Београда, који је своје детињство проводио у дворишту прњаворске цркве знатижељно посматрајући спомен-костурницу у друштву тадашњег црквењака. Мајка Бранислава Бојића књижевника је родом из Новог Села и Бојић је потписницу ових редова замолио да кроз књижевно и публицистичко штиво, пише о свирепим злочинима над недужним српским становништвом у Мачви. Иницијативу су одмах подржали и књижевници из Удружења књижевника Србије: Предраг Богдановић Ци, књижевник, др Милан Младеновић, књижевник и многи други афирмисани књижевници и новинари, али има и полицајаца, као и књижевних клубова. Такође у току је и оснивање Удружење писаца Мачванског Округа, чији је иницијатор такође Славица Јовановић, новинар и књижевник.

О конкурсу
Сада више о конкурсу који је тематске садржине:

Прва песма би требало да буде посвећена Арчибалду Рајсу, односно песма посвећена његовом истраживачком раду на раскринкавању злочина над житељима Мачве и његовом књижевно-публицистичкм раду и књизи- тестаменту “Чујте Срби, чувајте се себе”.
Друга песма би требало да се односи на страдање мачванског живља, који су на најмонструозније начине мучени, клани, спаљивани, везани жицом и терани да гледају трчећи везани у ланце, према августовском Сунцу, а познато је да само птица орао, без тешкоћа може у Сунце погледати…
Трећа песма би требало да буде посвећена слепом српском гуслару и песнику Филипу Вишњићу, који је злочине у Мачви од стране тиранина – опевао.

Песме треба да су дужине до 28 редова, потписане пуним именом и презименом аутора

Један аутор може учествовати:

  • са по једном песмом на све три теме, или
  • са три песме на једну тему коју изабере,
  • или само са једном темом са конкурса.

Конкурс је самофинансирајући и плаћа се учешће од 500 РСД. Уплате за књижевни зборник врше се на жиро-рачун Поштанска Штедионица, на име Славица Јовановић, бр. рачуна: 200-65929694-51.

Конкурс је отворен до краја априла 2019. године.

Осим штампања зборника и књижевних вечери, планиран је и посета Београду споменику Рајсу који налази се у Топчидерском парку, као и посета спомен костурници у Мачванском Прњавору.

Најуспешније песнике очекују дипломе, књиге, уметничке слике, захвалнице.

Проглашење победника, додела награда и промоција зборника посвећеног сећању на жртве ратова у Мачви биће одржана у августу, када се обележава јубилеј 90 година од смрти Арчибалда Рајса али и годишњице од великог зверства над Србима.

Овим конкурсом испуњавамо и заветну жељу – тестамент нашег угледног српског књижевника Бранислава Бојића, великог Србина, Родољуба и Православца, који је као босоноги дечак у Мачви, био ужаснут злоделима над огњиштима и децом, родном крају своје мајке. А захвални смо и књижевницима Удружења књижевника Србије што нас подржаше у овој идеји.

Мејлови на који се шаљу песме су: slavicajov69@gmail.com, slavicaj1969@gmail.com.

За све информације везане за конкурс можете се телефон: 063/807-59-35.

У нади да ће конкурс постати традиционалан и да ће отргнути од заборава, недужне мачванске жртве, али и великог пријатеља Срба Арчибалда Рајса.

Извор: Канцеларија за младе града Београда

Leave a comment