Сремска Митровица – XXVII Фестивал беседништва „Sirmium lux verbi – Сирмијум светлост речи“ одржаће се у суботу, 1. септембра у 20 часова, на Житном тргу, у ново-рестаурираном локалитету античких ископина у Сремској Митровици.

XXVIII Фестивал беседништва

У музичком делу Фестивала Митровчани ће имати прилику да уживају у раскошном таленту Лене Ковачевић. Биће то још један Фестивал лепоречја који органиизује Установа за неговање културе „Срем“ чувајући тако беседничку традицију Сремске Митровице, директор Фестивала је Душан Дрча, а председник Одбора Фестивала су Зорица Мишчевић и Јасна Арбанас.

Беседници ће се надметати за Венац беседништва, копију статуете оратора из ИИ века н.е. и друге вредне награде.

Пријавило се више од 20 беседника, а такмиче се на слободну и задату тему.

Ове године чланови Одбора Фестивала одлучили су се за следеће задате теме:

  • Кад нема оних који памте, чије то ватре сећањем пламте
  • Кад нема оних који памте, чије то ватре сећањем пламте
  • Прозивка од Зејтинлика, Крфа и Вида
  • На глумачком небу, звезда се гасе
  • Перо у туђој руци, сине, опасније је од мача (Стефан Немања)
  • Псовке су аргументи оних, који нису у праву (Жан Жак Русо)

Пријављени беседници су из следећих институција: Правни факултет Универзитета у Београду, Факултет политичких науча Универзитета у Београду, Правни факултет Универзитета Унион у Београду, Правни факултет у Бањој Луци, Задужбина Доситеј Обрадовић у Београду, Факултет уметности Приштина, Звећан, Косовска Митровица, Културни центар Врбас, Центар за националну политику, Музичка школа „Петар Кранчевић“ Сремска Митровица, Креативни студио и театар „Гарртел“ Сремска Митровица и Удружење младих активиста Пећинци.

Химну Фестивала извешће вокални солиста Александра Падров. Овогодишњу Уводну беседу говориће Тијана Тривић, члан Литерарне секције Митровачке гимназије, под називом „Беседа о Митровачкој гимназији“ а у ревијалном делу Фестивала Прим. др Димитрије Стојшић говориће ауторску беседу „Сан“.

Током ревијалног дела манифестације наступиће и победници ИВ фестивала беседништва осуђених лица.

Програм ће водити Радован Сератлић.

У музичком делу наступиће Лена Ковачевић, српска џез певачица, композитор и текстописац, певачица чији музички стил одише јединственим спојем поп и џез музике, а својим изгледом и шармом никог не оставља равнодушним. Лена се сматра једним од најважнијих музичара нове генерације, а публика Фестивала беседништва имаће прилику да ужива у њеном раскошном таленту.

Беседничко судско веће чине: Оливера Јелкић, адвокат и књижевник, Татјана Венчеловски, драмска уметница и мр Зоран Левајац, адвокат.

Подсећања ради, Фестивал беседништва је манифестација која подстиче враћање беседништва као предмета у многе школе и факултете у земљи, а лепу реч враћа на место које јој и припада. Овај Фестивал негује културу речи и изражавања, а његов мото је „светлост речи“. Фестивал је основан са циљем неговања реторике, односно беседништва и наступају средњошколци, студенти, глумци, правници, војна и свештена лица представљајући своје институције.

Први фестивал беседништва одржан је 17. септембра 1992. године. Звуком фанфара и аријом Химне Фестивала, чувене Пиндарове Прве Питијске оде коју је отпевао Градски хор „Sirmium cantorum“, пред три хиљаде гледалаца, све је враћено уназад и време и људска мисао. Београдски ретори и познати глумци: Љуба Тадић, Мира Бањац и Стево Жигон били су и Сократ и Исидора Секулић и Робеспјер. Тај Фестивал имао је искључиво ревијални – театрални карактер.

Током дугог низа година одржавања Фестивала беседништва, у ревијалном делу учествовали су наши најеминентнији глумци, врсни беседници: Миша Јанкетић, Светлана Бојковић, Горица Поповић, Петар Краљ и многи други.

У случају лошег времена манифестација ће бити одржана у Позоришту „Добрица
Милутиновић“.

Извор:  Ozon Media

Leave a comment