Уколико се не разумете у астрономију или је бркате са њеном сестром астрологијом, схватићете да нас окружује и више него што мислите. Данас се упознајемо са становницима астрономије.

  • Први становници смо ми, људска врста, и наш биодиверзитет, односно заједничка планета. Планета Земља изгледа као плави каменчић када се посматра из већих висина. Пошто посматрамо небо, прво морамо одредити време и место посматрања (Нови Сад, 25°N, 19.84°E; септембар 2018. године).

 

  • Прво нам пажњу привлаче звезде. Наравно, звезде су деловале разбацано по небу, а онда су повезане у сазвежђа. Управо су сазвежђа омогућила морепловство, путовања и трговину. Ипак, када су људи доспели до јужних мора, настала је пометња. Појавиле су се непознате звезде. Наравно, сетили су се да нове звезде захтевају и нова сазвежђа. Ипак, имена су морала бити другачија.

 

  • Када су приметили, схватили су да постоје и звезде које се крећу из сазвежђа у сазвежђе. Пошто лутају небом, постале су занимљиве. Веровало се да оне исписују судбину по небу. Наиме, 2. септембра планета Меркур ће бити у перихону (најближа Сунцу), али то ће се дешавати у току дана, па нам неће бити лако да видимо. Ипак, Меркур ће бити видљив у јутро тог дана (04:34-05:42).

 

  • Убрзо су људи схватили да постоје још мањи камечићи од планета и назвали их астероидима. Астероид Еутерпа (27EUTERPE) биће изнад нашег ноћног неба (петог септембра), али неће бити видљив голим оком , већ само телескопом.

 

  • Такође ћемо моћи да видимо и звездану кишу током 21.септембра. Овај догађај настаје када се Земља судари са остацима астероида. Пошто је земља топлија, ови остаци осветљавају небо.
Астероид постаје метеорит када  доспе у Земљину атмосферу
  • Наредног месеца ће моћи да видимо и једну комету. Ђакобино Зинерова комета ће бити видљива током ноћи десетог септембра. (слика-изглед– „Комета постаје видљива када се приближи Сунцу.“)
Комета постаје видљива када се приближи Сунцу
  • Понекад се на небу догоде занимљиви догађаји. У близини Месеца ћемо моћи да видимо планету Марс (раздаљина од  4° 46` ). Пошто је Месец ближи деловаће нам већи, али ће нам помоћи да спазимо планету. Ова појава (apulse) биће видљива од 20. септембра (19:00-00:19). Пошто се Месец најбрже креће по ноћном небу, његова упознавања са другим становницима неба су најчешћа.

При посматрању неба, мораш узети неке појединости (видљивост, удаљеност, безбедност).  Исто тако, метеоролошке прилике нам могу отежати сам догађај. Ипак, исплати се погледати ове становнике ноћног неба.

Милан Суботић

Фотографије: Pixabay

Leave a comment