Овогодишњи, четврти по реду Фестивал независног америчког филма биће одржан од 13. до 16. септембра у Дому омладине Београда. Под слоганом „Од независног филма до Оскара“, публици ће понудити богат и, по много чему, посебан програм.

Посети Фестивал!

Пре свега због нашег специјалног госта – двоструког оскаровца, једног од ретких у Холивуду који има право на апсолутну уметничку слободу и „финални рез“ својих филмова; аутора који је радио са Џеком Николсоном, Џорџом Клунијем, Метом Дејмоном, Риз Видерспун, Лором Дерн, Бертом Рејнолдсом, Типи Хедрен.

Сваки пут када он сними филм, неко од његових глумаца буде номинован за Оскара.

Икона независног филма и аутор „Странпутица“, „Небраске“, Потомака“ и „Све о Шмиту“ Александер Пејн (Alexander Payne), примиће награду „Indie Icon Award“ за животно дело и разговарати са радозналом београдском публиком о свом путу од независног филма до Оскара, у суботу 15. септембра. Потом ће уследити пројекција једног филма из „независне“ фазе опуса овог аутора.

Амерички независни филм нас сваке године изненађује својим тематским богатством и жељом да се схвати данашњи свет у процесу промена. Овогодишње издање фестивала не бежи од тешких тема и друштвеног ангажмана, те наставља да тражи одговоре на изазове живота у параленом свету нових технологија и друштвених мрежа. За Гранд Приx фестивала IndieBelgrade 2018. такмичиће се 6 премијерних филмова најсвежије продукције америчког независног филма, приказани на овогодишњој Венецији, затим на Санденсу, Трибеки, Карловим Варима, а међу њима и победник Фестивала Sandens 2018.

Не пропустите да лично сретнете оскаровца Александра Пејна, као и да видите најбоље од новог америчког независног филма од 13. до 16. септембра 2018. у Биоскопу Дома омладине Београда!

Селектори: Христина Хаџихаралабус & Радослав Павковић

Уредник филмског програма Дома омладине: Драган Николић

Организација: Дом омладине Београда & Super Films Int.

Подршка: Град Београд, Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду

Извор: Портал Млади

 

 

Leave a comment