Колико младих користи или је бар пробало нешто од психоактивних супстанци и шта наводе као основне разлоге за њихово конзумирање сазнајемо из истраживања које је спровела Омладина Јазаса Нови Сад.

Млади људи врло рано почињу да конзумирају цигарете.

У децембру прошле године Омладина Јазаса спровела је велико истраживање о младима и њиховим навикама, између осталог – о конзумирању алкохола, цигарета и других психоактивних супстанци. У истраживању је учествовало готово 2.000 ученика завршних разреда средњих школа са простора Новог Сада. Резултати су показали да је знатно већи проценат младих који не пуше и не дрогирају се, мада је веома висок проценат оних који пију, а као главни разлог наводе то да су, када конзумирају алкохол, опуштенији и бољи за друштво.

Конзумирање алкохола код младих се углавном подразумева

Већина младих конзумира алкохол

Једна од најраспрострањенијих психоактивних супстанци на нашим просторима је алкохол. Он је легализован и лако доступан, посебно онима који су пунолетни.

На питање колико често конзумирају алкохол, 12% младих је одговорило да не пије, док је 4% испитаника одговорило да то ради свакодневно. Осталих 83% су рекли да често (19%), повремено (40%) и ретко (24%) конзумирају алкохол у друштву. Нешто више од 60% младих (900 испитаника) је навело да је први пут почело да пије у основној школи, а 40% (600 испитаника) у средњој.

”Овај проценат се може приписати изласцима, рођенданима и другим прославама, на којима је услов постао конзумирање алкохолних пића. Код младих је заступљен став да без алкохола не могу да се забаве на адекватан начин”, наводи се у истраживању Јазаса.

Истраживање је показало да је 1400 младих барем једном доживело да буде у пијаном стању, што је око 75% испитаника. Осталих 25% се дели на оне који не пију алкохол (231 испитаник), остаје свега 219 испитаника који конзумирају алкохол, а нису досад доживели пијанство. Млади као главни разлог за почетак конзумирања алкохола наводе да се тада осећају веселије и расположеније. Наводе и да не постоји неки посебан разлог, као и то да им алкохол прија.

алкохол
Графикон је преузет из истраживања ОЈ-а.

25% испитаника пробало или конзумира дрогу

Под психоактивне супстанце спадају и наркотици, тј. дроге. На основу добијених података, 75% испитаника никада није пробало ниједну дрогу, 17% је само пробало, али није више користило, док осталих 8% конзумира ретко (2.4%), повремено (3.6%) или редовно (2%). Највише испитаника је пробало први пут између 16. и 17. године, што значи у средњој школи.

302 испитаника као разлог за конзумирање дроге навело је „радозналост“. То је уједно и најучесталији одговор, након кога су бирани „желео сам да пробам нешто ново“ и „на тај начин сам бежао од досаде“.

Најчешће коришћена дрога код испитаника је марихуана. Она је уједно и најраспрострањенија и најприхватљивија код велике већине младих, што због незнања, што због тога што нема тренутне и разарајуће последице. После марихуане се најчешће користи екстази, па кокаин и ЛСД и на крају хероин и таблете.

алкохол

Већина младих не пуши

Када су у питању цигарете, 68% испитаника је одговорило да их не конзумира, 11% да их конзумира повремено, док их 21% редовно користи. На питање када су почели да користе цигарете, 30% њих је одговорило да је то било у основној школи, а 70% младих је почело да их користи у средњој школи.

На питање зашто су почели да пуше, млади већином одговарају да је то било ’’из досаде’’ или ’’јер им прија’’, а затим и да су ’’почели из зезања, па су се навикли’’, као и да им ’’другари пуше, па су почели уз њих’’.

 

Циљ овог истраживања био је да се што исцрпније процене вредносни ставови код младих, те да се утврди који би то фактори могли да буду повезани са ризичним понашањем, а у шта, између осталог, спада и  коришћење психоактивних супстанци.

 

Шта је показало истраживање о узорима младих, прочитајте ОВДЕ.

 

Ања Минић

Фотографије: unsplash.com

Leave a comment