Канцеларија за младе Града Београда у периоду од 04. до 12. августа 2018. године низом активности обележила је Међународни дан младих у циљу скретања пажње на проблеме, културна и правна питања омладине, ученика и студената.

Многи догађаји за младе се одржавају у Гнезду, у просторијама КЗМ.

На тродневној бесплатној обуци за писање пројеката у Гнезду, од 04. до 06.августа, тридесеторо младих људи општинских кланцеларија за младе, из удружења младих и удружења за младе добило је прилику да бесплатно научи како да самостално пишу квалитетне пројекте и од тога пристојно зарађују. Током тродневне обуке полазници су прошли кроз процес развоја пројекта, од идеје до реализације.
У просторијама Гнезда, 7.августа одржана је прва јавна расправа о Нацрту локалног акционог плана за младе Града Београда. Безбедност младих, мобилност и информисаност младих, социјална укљученост младих само су неке од тема о којима су говорили Немања Марковиц заменик директора Канцеларије за младе Београд, Дино Мартинић заменик председника Студентског парламента Универзитета у Београду, Боријан Соковић председник Савеза студената Београда, Милан Савић председник Студентске конференције универзитета Србије, Стефан Ђорђевиц генерални секретар Кровне организације младих Србије.

У сарадњи са Националном службом за запошљавање августа у Гнезду смо организовали Дан отворених врата. Током овог догађаја саветници за запосљавање, каријерно информисање и вођење, организатори програма запоошљавања и организатори образовања одраслих представили су младима актуелне услуге и мере Националне службе за запошљавање. У директном контакту они су разговарали са младима, пружили им потребне информације и дали савете из делокруга свог рада. Дан отовреноих рата су посетили и средњошколци и сврешни средњошколци, корисници Центра за заштиту одојчади, деце и омладине
Канцеларија за младе је 10.августа у Гнезду, организовала обукуи промоцију запошљавања – Едукација о винском туризму.

Циљ ове едукације је да се млади упознају са могућношћу запошљавања у туризму, са посебним фокусом на знања како би се постао експерт у винском туризму. Присутни су имали прилику да се упознају са основним условима бављењем винским туризмом, улогом и значајем Туристичке организације Града Београда у промоцији винарија са свих градских општина у функцији одрживог развоја и повећања самозапошљавања, као и са улогом туристичких организација. Током реализације овог програма, креиран је нови туристички производ – винска тура Београд – Винска метропола Балкана, након чега ће крајњи корисници имати прилику да активно учествују у даљем развоју и имплементацији тог туристичког производа, а што ће довести до могућности за њихово запошљавање.
На Ади Циганлији, 11.августа организовали смо мини фудбалско такмичење на којем су учествовале четири екипе: тим Града Београда, тим Управе полиције, тим Савеза студената Београда и тим Кровне организације младих Србије. На турниру су учествовали и млади из Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у екипама Града Београда и Савеза студената Београда. Уз помоћ друштвено одговорних компанија, Јовањица доо, Атос, спортске кладионице Маxбет и СЦ Олипм обезедили смо донације у вредности око 1.200.000,00 динара, које су тимови у сарадњи са донаторима, донирали у хуманитарне сврхе НУРДОР-у, Центру за заштиту одојчади, деце и омладине, Прихватилишту и прихватној станици Београд и Универзитетској дечијој клиници Тиршова. Канцеларија за младе Града Београда је за 10 младих из Центра за заштиту одојчади, деце и омладине обезбедила похађање бесплатних курсева страних језика и рачунара.
Међународни дан младих, 12.августа обележили смо организовањем централног догађаја у Гнезду. Тог дана од 17 до 19 часова омладинске организације имале су прилику да представе свој рад на “Сајму удружења за младе”. На завршној церемонији од 19 часова, представили смо се све активности одржане током недеље. Хотел Страра планина, у наградној игри поклонио је продужени викенд за двоје за једног од наших гостију.

Извор: Канцеларија за младе градa Београда

Leave a comment