Бенд ​Свемирко​, ​Сара Ренар​, ​Ана Ћурчин​ и ​Сана Гарић​ главна су имена домаће селекције ​Фестивала уличних свирача – Градић феста​, који ће бити одржан  од 30. августа до 1. септембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве. 

Посети Градић Фест!

Целокупан програм ће садржати и стране извођаче, филмске пројекције, изложбе,  позоришне представе и перформансе који ће бити изведени на улицама Градића. Мултипрактични музичар ​Свемирко​ долази из Хрватске и доноси  synth-emo-macho поп који је сам компоновао, аранжирао и продуцирао. Из  истих крајева, тачније из Загреба, на фестивал долеће и фантастична ​Сара Ренар  чије су индие поп мелодије већ познате новосадској публици.  Рођена у Багдаду, а одрасла у Москви, београдска кантауторка ​Ана Ћурчин  миксује традиционални амерички фолк са dream поп елементима. Музика ​Сане  Гарић​ обухвата широк спектар музичких стилова и обогаћена је електронским  утицајима нежних нео-психоделичних и no wave песмама плесног карактера.

Осим њих, на овогодишњем Градић фесту наступиће и етно-сурф бенд  Moussaka ​из Београда, гитарски дуо ​Љубичице ​из Панчева, док ће ​Oceanchild  уживо рекреирати јединствени “Бели албум” Битлса који никада није извођен. Песник  Матко Абрамић ​из Чаковца се враћа са два нова перформанса у којима ће са  два члана бенда стварати комплетне композиције. ​Ксенија Басић​ ће извести  музичко-визуелни перформанс “Different Train”. Независна омладинска позоришна продукција ​Рефлектор театар​ из Београда са  успехом уводи ангажован нов и различит позоришни израз у поље мејнстрима.  Између активистичког и уметничког, личног и политичког или естетског и  едукативног, они повлаче знак једнакости, а представе, којима преиспитују  бројне друштвене теме и мрачне стране заједнице, играју на различитим  локацијама. У Градићу ће извести ​две хит-представе​, ​”Мушкарчине”​, позоришни  документарац на тему поимања мушкости, и ​”Смрт фашизму! О Рибарима и  Слободи”​, причу о хероју СФРЈ револуције Иви Лоли Рибару, која нуди ревизију борбе  против фашизма у доба нарастајућих национализама широм Европе.

Фестивал уличних свирача – Градић фест, организује Уметничка асоцијација  „Инбоx“ из Новог Сада уз покровитељство ​Града Новог Сада ​и ​Покрајинског  секретаријата за културу и јавно информисање.

Leave a comment