Наши средњошколци освојили пет медаља на Међународној олимпијади из физике, која је одржана од 21. до 29. јула у Лисабону у Португалу. Стручни руководиоци екипе су били доцент др Божидар Николић са Физичког факултета у Београду и Вељко Јанковић из Института за физику у Београду. 

Честитамо српском тиму!

Медаље су освојили: Новак Станојевић и Богдан Станојевић из Гимназије “Светозар Марковић” из Ниша, Игор Медведев и Марко Медведев из Математичке гимназије у Београду и Димитрије Павлов из Гимназије “Вук Караџић” у Лозници. Честитамо!

За успехе ученика су изузетно заслужни и наставници који су им предавали у школи: Игору и Марку су предавали Иван Станић и Игор Салом, Димитрију Драган Станковић, а Богдану и Новаку Драгољуб Димитријевић.

Велике честитке за све наше ученике освајаче медаља, њихове наставнике и колеге које су реализовале такмичења из физике у Србији!

Задатке са такмичења можете погледати овде.

Екипа Србије је одређена на основу резултата Српске физичке олимпијаде одржане 27-28. априла 2018. у Београду која је завршно такмичење циклуса такмичења ученика средњих школа из физике који укључује школско, општинско, окружно и државно такмичење на којима учествује неколико хиљада средњошколаца. Екипу чине најбоље пласирани ученици са Српске физичке олимпијаде при чему је петопласирани Алекса Милојевић из Математичке гимназије у Београду одустао од учешћа на Међународној олимпијади из физике због пласмана на Међународну олимпијаду из математике.

Међународна олимпијада из физике је најпрестижније такмичење средњошколаца из физике на коме учествују најбољи петочлани тимови из преко 80 земаља изабрани на основу националних такмичења у тим земљама. Прва олимпијада је одржана 1966. године, а ове године се 49. пут одржава ово такмичење.

Припреме за Међународну олимпијаду из физике су одржане од 11. до 22. јуна на Институту за физику у Београду и Физичком факултету Универзитета у Београду. На припремама су ученици радили експерименталне вежбе са ранијих међународних и националних олимпијада које су биле постављене у Институту за физику, студентске вежбе у лабораторијама Физичког факултета, као и теоријске задатке по избору чланова Државне комисије за такмичења из физике која је реализовала припреме.

 

Leave a comment