Шесто издање Фестивала Дунавски дијалози одржаће се од 28. августа до 15. септембра у  Новом Саду. Фестивал је конципиран као преглед актуелних збивања у уметности подунавског региона (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Румунија, Бугарска, Молдавија, Украјина). 

Посети фестивал

Овогодишња тема фестивал – Употреба човека, указује на стање у актуелном друштву у време доминације бесног капитализма и агресивног присуства нових информацијско – технолошких медија.  Савремени човек је потпуно у функцији стварања профита великих корпорација, његове личне потребе су потпуно занемарене (социјалне, здравствене, културне) те је он у перманентном стању несигурности и егзистенцијалне неизвесности.

Тема Употреба човека позајмљена је од великог новосадског писца Александра Тишме (1924-2003) који је, још 1976. године, објавио роман под овим насловом. Иако је писан у једном другом времену и другачијем амбијенту, очигледно је да се ради о универзалној теми и метафори. Бавећи се судбином човека, Тишма нас је, баш као и бројни други уметници из прошлости, учинио спремнијим да се прилагодимо, да бранимо властити интегритет…

Због тога је главно питање које намеће „позајмљена“ изложбена тема – да ли су уметници данас спремни да изнађу адекватне одговоре у свом домену, да ли је уметност у новим околностима спремна на делотворну конфронтацију; да ли поседује довољно  виталности и снаге да адекватно реагује у окружју моћних корпорација и бројних дата база које све више удаљују човека од сопствене персоналности.

Продукција: Галерија Бел Арт

Директор: Весна Латиновић

Уметнички директор: Сава Степанов

Отварање Фестивала:  29. август 2018.

Отварања изложби:

28. и 29. август 2018, Нови Сад

7. септембар 2018, Петроварадин

ПРОГРАМ ДУНАВСКИ ДИЈАЛОЗИ 2018

Уметнички дијалог: Темишвар-Нови Сад ( Европске престонице културе 2021)

Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића

Аура Баланеску (Aura Balanescu), Николај Велчов (Nicolae Velciov),  Лилиана Мерћоу (Liliana Mercioiu), Стеван Којић, Растислав Шкулец, Милош Вујановић.

Посебност свих досадашњих Дунавских дијалога представља серија изложби којима се у корелативни однос постављају радови по једног уметника из Србије и уметника из одабране земље подунавског региона. На овогодишњим Дунавским дијалозима је предвиђен сусрет и дијалог уметника из Темишвара (Румунија) и Новог Сада,  две будуће географски и културолошки блиске европске престонице културе. Основни концепт изложбе заснован је на уочавању најразноврснијих варијација дијалошких односа. У ликовно визуелном смислу овакве компаративне поставке дају специфичне резултате јер су у ову јединствену позицију по три уметника из два града „доведени“ вољом селектора, без предходног познавања опуса изложбених партнера. Кураторска намера је да се обједине слични (или различити)  уметнички концепти и сензибилитети, да се оствари синергијско дејство, да се покаже универзалност уметничких порука. Кустоси изложбе су  Мариа Оросан Телеа (Темишвар) и Сава Степанов  (Нови Сад).  У оквиру програма одржаће се округли сто  на тему Темишвар Нови Сад: актуелна уметничка сцена и перспективе сарадње на путу ка Европској престоници културе. Програм се реализује у сарадњи са Фондацијом НС 2021.

Фестивал је подржан од стране Града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама,  Министарства културе и информисања Републике Србије, Ерсте банке и Аустријског културног форума. Целокупан садржај у оквиру ове међународне манифестације је бесплатан. Више о фестивалу можете пронаћи на сајту.

 

Leave a comment