Плажа, сунце, море, омиљено пиће.  Недостаје још једино добра литература.

Читање књига на плажи је једна од најчешћих занимација.

Током године због недостатка времена или услед мањка организације, дешава се да нам књиге само стоје на полици и чекају да их прочитамо. Сезона годишњих одмора је почела, а које је боље место за читање од – плаже?

Ево нашег предлога.

  • Игре престола – Џорџ Р. Р. Мартин

Љубитељи серије жељно ишчекују следећу годину и последњи серијал у коме ће се сви конфликти коначно разрешити и када ћемо сазнати ко ће освојити Гвоздени трон. Уколико ти се серија свидела, вероватно ће ти се допасти и књиге. Подсетиће те на чудесан свет епске фантастике који ће оставити неизбрисив траг у овом жанру.

  • Рат и мир – Лав Толстој

Питаш се зашто Рат и мир и прича о далекој хладној Русији док лежиш на плажи и топиш се? Једноставно је – Рат и мир је један од најлепших класика не само руске, већ и светске књижевности. Препоручујемо ти да га носиш на море јер је то дело које ће те обузети. Потребно је да се искључиш из стварног света да би у њему на прави начин уживао, а где боље него на одмору, где ћеш вероватно и телефон искључити (због роминга).

  • 100 година самоће – Габријел Гарсија Маркес

Уколико си упознат са овим делом, уопште те неће изненадити то што се налази на многим листама књига које треба прочитати. Изванредна прича о породици, међусобним сукобима, љубави, традицији. Дело које је стилски написано потпуно другачије од свега што си икада читао и дело које је оставило трага и на многе домаће писце.

Који је твој избор?
  • Девојка из воза – Пола Хокинс

Уколико волиш трилере, сигурно ће ти се допасти Девојка из воза. Прича говори о девојци која је изгубила све што је имала, шансу за један сасвим нормалан и обичан породични живот, који ће је касније уништити и увући у сасвим неочекиван сплет догађаја. Девојка из воза ће се борити да докаже своја уверења како би спасла не само себе, већ и неке од својих противника.

  • Мушкарци који мрзе жене – Стиг Лашон

Ово је само први део триологије који такође припада трилерима. Уколико си икада желео да постанеш детектив или ишта слично, ова књига ће ти омогућити такав доживљај. Пратећи трагове и доказе моћи ћеш и сам да доносиш закључке и решаваш случај.

  • Американа – Чимаманда Нгози Адичи

Изванредна нигеријска списатељица говори о својој земљи, одрастању и плановима младих да се иселе, пре свега у Енглеску или Америку. Шта значи напустити своју земљу, али и своју прву праву љубав? Роман о животу и љубави, из сасвим друге перспективе.

  • Моја лепа Одеса – Џенет Скеслинг Чарлс

На крају ти морамо препоручити и један љубавни роман. Прича о девојци које је пре свега заљубљена у свој град, мораће да бира између Одесе и Америке, између мушкарца којег воли и бољег живота за дете које ишчекује. Како направити прави избор?

 

Надамо се да смо успели да те инспиришемо, ако не за неку од књига са списка, онда макар за неку по сопственом избору.

Јавите нам шта ви волите да читате на одмору!

Адријана Турајлић

Фотографије: Unsplash.com

Leave a comment