Морамо задржати младе у Србији – закључак је панел дискусије „Данас – магија дијалога“, одржане другог дана Егзита у Институту за трансфузију дизајна на Петроварадинској тврђави, на тему запошљавања младих на Западном Балкану и придруживања Србије Европској унији.

Како решити незапосленост младих била је тема панел дискусије.

Председник Управног одбора Егзит фондације Иван Петровић рекао је да је одлазак најуспешнијих из земље знак да и за оне мање талентоване овде неће бити места.

– Ми већ три године кроз „Youth Heroes“ пројекат промовишемо младе узоре у Србији са жељом да покажемо да постоје млади људи који могу да повуку Србију унапред. Наша идеја је да користимо снагу бренда да свим доносиоцима одлука скренемо пажњу да се мора зауставити одлив мозгова, што је проблем број један. Главна борба у 21. веку је борба за таленте, јер су само они ти који могу да стварају нове, велике производе.

Координаторка за међународну сарадњу ОПЕНС2019 Валентина Антић се надовезала на тврдњу модератора панела и потпредседника Европског покрета у Србији Александра Симурнића да је Србија на дну листе задржавања младих и да годишње губимо два и по Крушевца. Она каже да је и сама напустила Крушевац, јер то није место где би могла да нађе посао.

– Главни разлог због ког млади одлазе јесте што завршавају факултете са којима не могу да се запосле. Неформално образовање је веома важно и неопходно. Захваљујући 42 цивилне организације које ће у наредне три године финансирати ОПЕНС биће запослено преко 130 младих људи, а више хиљада младих људи ће стећи неформална знања– рекла је Валентина Антић и додала да је циљ ОПЕНС-а да укључи све младе људе у процесе одлучивања, да им помогне у оспособљавању, да се створи функционалан систем због ког ће млади остати у Новом Саду.

Мирко Топалски, оснивач и директор компаније Eipix, која је једна од водећих у индустрији игрица на нашем тржишту, сагласан да је едукација кључна.

– Ситуација у ИТ сектору у Србији је много боља у односу на пре 14 година, али није довољно боља. Овде људи много тога могу да направе и створе, али се не разумеју у бизнис. Идеална ситуација би била када бисмо могли да идентификујемо наше младе у иностранству и да им понудимо услове да се врате. Корак ка томе или макар ка заустављању одлива мозгова могу бити пореске олакшице за младе предузетнике за 2019. годину – оптимистичан је Топалски.

Представница Регионалне канцеларије за сарадњу младих Марија Булат сматра да млади не верују да ће у Србији бити боље и да због тог недостатка оптимизма одлучују да заувек оду у иностранство.

– Држава мора да предузме одлучније кораке, који би на дуже стазе нешто променили. Решењу незапослености је потребан мултисекторски приступ, и тиме се мора бавити цела Влада. Млади генерално слабо путују, а кад се и одлуче на то, иду у западне земље, јер је висок ниво предрасуда о земљама у региону. Ми желимо да подсткнемо мобилност у региону, јер те прекограничне сарадње на овом подручју могу помоћи у развијању запошљивости – закључила је Марија Булат.

 

Извор Опенс2019

Leave a comment