Сви смо ми као деца гледали Нинџа корњаче, био је то просто незаобилазни цртани. Није био намењен ни дечацима ни девојчицама, већ свима. Сви смо волели њихове авантуре, учитеља Сплинтера и сви смо надали да ће победити Шредера и Кранга. Међутим, да ли смо се некад запитали како то да носе баш имена ренесансних уметника?

Зашто ренесанси уметници?

Зашто су Нинџа корњаче добиле имена по ренесансим уметницима, није сасвим познато. Сами креатори овог стрипа кажу да је то било случајно и да су чак једну нинџа корњачу хтели да назову по Ђан Лоренцу Бернинију, али им се то није уклапало у контекст. С друге стране, они са нешто бујнијом маштом развили су другачије теорије.

Леонардо

У случају цртаног филма, Леонардо се истиче као предводник ове групе. Идејни творци стрипа су се вероватно водили идејом да је Леонардо да Винчи један од најпознатијих уметника ренесансе, а многи га сматрају и најзначајнијим.

Леонардо је као уметник описан као геније, а поред тога многи су га сматрали идеалом ренесансног човека. Најпознатија Леонардова дела су Мона Лиза и Тајна вечера. Оба ова дела и данас носе велове тајни које научници још увек покушавају да проуче. Још једно познато Леонардово дело је Витрувијев човек или Модулатор, човек савршених пропорција.

Донатело

Нинџа корњача Донатело је прави мозак ове дружине. Ипак,   италијански вајар Донатело је рођен у 13. веку, док су остали уметници рођени након његове смрти. (Осим Леонарда, који је имао 13 година када је Донатело умро.) То што је Донатело у реалности старији од свих а у стрипу и цртаном је мозак групе, можемо повезати са тим што је он у реалности најавио све што ће ова тројица уметника радити. Он је са другим уметницима започео овај покрет, да би касније Леонардо, Микеланђело и Рафаело, достигли врхунац ренесансе.

Једно од најпознатијих Донателових дела је скулптура Давид и Голијат.

Рафаело

Рафаело је као нинџа корњача увек скептичан према свему и све промишља пре него што нешто заиста уради, што може указати и на сензилибитет самог уметника. Сва Рафаелова дела су дубоко промишљена и представљају нека од најзначајнијих дела ренесансе. Једно од њих је и Атинска школа, дело које се налази у Ватикану. Атинска школа представља персонификацију филозофије, као једног од принципа на ком треба да се заснива људско друштво.

Микеланђело

Микеланђелов лик нинџа корњаче ужива у кувању, пре свега у прављењу пице. Да ли је Микеланђело Буонароти кувао, заиста сумњамо, поготово сумњамо да је правио пицу. Ипак, можемо рећи да је то један забаван стереотип, који је морао запасти једном од ова четири лика.

Микеланђело је био и сликар и вајар. Често је за себе говорио да је вајар, који не воли да слика, а данас је најпознатији по томе што је осликао Сикстинску капелу.

Како су се ови ренесанси уметници уклопили са другим ликовима из серије, није нам познато. Ипак, сви смо уживали у њиховим доживљајима, а поред тога инспирисали су нас и да научимо понешто о уметности.

 

Адријана Турајлић

Фотографије: nerdist.com, boredpanda.com

Leave a comment