Експертски тим састављен од стручњака са Оксфорда, Канадског института за напредна истраживања и Google DeepMind-a креирао је вештачку интелигенцију која је способна да најбрже реши загонетку 100 шешира коју Гугл користи на интервјуима за посао.

Интервју за посао у Гуглу

 

Аутори ове загонетке и вештачке интелигенције тврде да њихов изум може да реши и друге проблеме у комуникацијама када се ради о колективу једне фирме.

Један од изумитеља, Џејкоб Форстер, рекао је да је презадовољан учињеним.

– Резултат показује да можемо формулисати и решити проблеме који су направљени као изазов за човека. Вештачка интелигенција која је изумљена може, са унапређењем већ постојећих алгоритама, да реши многе проблеме, објашњава он.

Загонетка 100 шешира се састоји од 100 затвореника који стоје у линији, један иза другог и сваки носи по црвени или плави шешир.

Сваки затвореник може да види шешир онога испред себе, али не оних иза себе, као ни свој.

Затворски чувар креће од краја реда и пита сваког затвореника које боје им је шешир. Уколико погоде, биће помиловани, а ако промаше, биће погубљени.

Пре испитивања чувара, робијашима је дозвољено да колективно дођу до плана и стратегије.

Вештачка интелигенција је успела да сачини стратегију којом је ослободила 99 затвореника, док је један имао 50 одсто шансе да преживи.

Пре него што наставите да читате, видите да ли сте способни да решите ову загонетку и колико можете да их спасите својом стратегијом.

Можеш ли ти то да решиш?

За сплет околности који је произвела вештачка интелигенција, последњи у низу затвореника ће рећи да му је шешир плав уколико види да је непаран број његових колега који носе шешир исте боје. У супротном, ако је испред њега парни број, онда је његов црвене боје.

У таквом развоју догађаја, сви затвореници би били сигурни, осим првог који би морао да нагађа и окуша своју срећу.

Извор: Студентски живот

Leave a comment