Како су Егзит доживели посетиоци, како они који су радили на фестивалу, а како су се провели извођачи?

 

Свакодневне гужве на мосту који води на Петроварадинску тврђаву

Егзит фестивал је и званично завршен. После 4 ноћи, током којих се на више десетина бина сменило прегршт домаћих и страних извођача, врата Петроварадинске тврђаве су и званично затворена – до наредне године и нове Егзит авантуре. Кроз та врата је, у претходних неколико дана, прошло више од 200.000 људи из више од 70 земаља. Неки су радили, неки се забављали. У наставку прочитај како су Егзит доживели посетиоци, како извођачи, а како они који су им били на услузи.

Посетиоци Егзит фестивала

Запослени на Егзиту

Наш саговорник, Никола, који је ове године радио на Егзиту, на месту шанкера, на наше питање да ли је било напорно послуживати толико посетилаца и да ли је, поред тога што је радио, могао и да ужива у фестивалу каже:

Не, није било напорно радити на Егзиту. Забавио сам се и притом зарадио. И поред тога што сам радио, имао сам простора и да се забавим, да уживам у музици, чак и да напустим радно место на неко време, како бих отишао да чујем некога кога желим, а ко није за стејџом на коме сам радио.

На питање да ли би поново радио наредне године одговара да би дефинитивно поновио то искуство, а занимало нас је и шта то, по његовом мишљењу, привлачи људе на овај фестивал.

Оно што на овај фестивал привлачи људе из целог света свакако је добра атмосфера која овде влада, познати извођачи из целог света, добра забава, слобода…

Уколико и ти желиш да се забавиш, али да у исто време и зарадиш нешто новца, ангажуј се и пријави за запослење на Егзиту већ наредне године. Прати Егзит сајт и немој да пропустиш такву прилику и такво искуство!

Гужва на улицама Петроварадина

Посетиоци фестивала

Некоме је овогодишњи Егзит био први, а неко га посећује већ годинама. Један од саговорника са којим смо имали прилику да разговарамо, Никола, рекао нам је да је при пут овде, да се провео сјајно, те да планира да дође и наредне године. Питали смо га ког дана му је било најбоље и који извођачи су му се највише допали.

Најбоље ми је било последњег, четвртог дана, јер тада има више људи него претходних дана, а чим је више људи одмах је и атмосфера боља. Гета и Гарикс су направили најбољу атмосферу на мејн стејџу, док је на денс арени то била свакако Нина Кравиц која је затворила Егзит.

Много је оних који Егзит посећују већ годинама. Једна од њих је Ивана, која каже:

На Егзиту је, стандарно, одлична атмосфера. Долазим већ неколико година, а доћи ћу и наредне. Ове године су извођачи још бољи него претходне, а верујем да ће сваке наредне фестивал бити на још вишем нивоу.

Странци, којих је сваке године све више, једногласни су у томе да је Нови Сад прелеп, али да, нажалост, немају довољно времена да га обиђу у току трајања фестивала. Изузетно им се допада наша храна, фестивалом су одушевљени и многи су стални посетиоци већ дужи низ година.

Учесница на фестивалу

Млада и енергична Новосађанка, Ања Сивч, иако има само 17 година, већ пет година наступа на Егзиту. На питање која је њена улога на овом фестивалу, као и где су посетиоци могли да је виде, Ања објашњава:

Анимирала сам посетиоце, плесала засебно фристајл, али и кореографије са групом. Плесали смо заједно салсу, самбу, зумбу, баћату… Покрети су били лаки за праћење и неретко сам објашњавала како да изведу одређене, па је свако могао да заплеше са нама на латино стејџу.

Питали смо је и ког дана се најбоље провела и уз ког извођача је највише уживала.

Највише сам уживала уз Тита на латино стејџу, Гету на мејн стејџу, али посебно су ме изненадили квалитетом извођачи које раније нисам чула. Иако су трећи дан називали најслабијим по извођачима, од највише људи сам чула да им је тада било најбоље! Претпостављам да нису имали очекивања и да су дошли растерећени и максимално опуштени. Био је петак.

На крају, Ања овај фестивал описује овако:

Љубав, енергија, уживање, провод, срећа. Скроз другачије од свих предрасуда, скроз другачије од очекивања! Снага. Моћ. И наравно, EXIT FREEDOM! 

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment