Након што је 2006. године тадашњи европски комесар за проширење Европске уније Оли Рен посетио Еxit, забављао се играјући фудбал на Петроварадинској тврђави и постао држављанин State of Exit подухвата, најбољи европски фестивал угостиће још једног високог званичника Европске уније.

Посети Еxit и уживај!

Представница Генералног директората за суседску политику и преговоре о проширењу Европске комисије, Мириам Феран ће 13. јула, другог дана фестивала, обићи OPENS State of Exit зону, као важно место где се млади из целог света упознају и размењују идеје о регионалној подршци и сарадњи што је један од разлога због којих је Нови Сад постао Омладинска престоница Европе 2019. године. Европска званичница ће учествовати и на панел дискусији посвећеној запошљавању младих људи на Западном Балкану и придруживању Србије Европској унији. Мириам Феран ће наредног дана, у суботу, пажњу посветити будућој креативној четврти „Youth Creative Polis-u” (ткз. Кинеска четврт), стожеру Новог Сада као Европске престонице културе 2021. године.

Поред посете високе званичнице ЕУ, на OPENS State of Exit зони представиће се око 50 организација цивилног сектора из целог региона, које ће четири дана на најкреативнији и најзабавнији могући начин, заједно са посетиоцима, показати шта значи слобода, као мото овогодишњег ЕXIT фестивала. Други део OPENS “невладиног краљевства” биће подељен у зоне које ће представити одличну забаву као што је мали биоскоп, OPENS VR свет и photo booth, кошаркашки терен, на ком ће публика моћи да одмери снаге са најбољим баскеташима – Лиман 3×3 Тесла вода, а ту је и XBOX забава на lejzi-беговима. Заинтересовани ће гледати кратке филмове у дневној соби, присуствоваће осликавању мурала, филмским радионицама, часовима плеса и beat boxa. Организоване су четири панел дискусије, за најромантичније је постављен телескоп за гледање у звездани свод, а савесни чувари природе учествоваће у прављењу „Pixelate”, шест метара дугог мурала од конзерви.

У најави је много активности са богатим садржајем које можете погледати овде. 

Извор: Портал Млади

 

Leave a comment