Фестивал европског филма у Новом Саду почео је 4. јула, свечаним отварањем у 19 часова у биоскопској сали Културног центра Новог Сада.

Почео је Фестивал европског филма

Присутне је поздравио генерални конзул Конзулата Републике Хрватске у Суботици, Велимир Плеша, уредник филмског програма КЦНС-а, Ђорђе Каћански и Јована Здјеларевић из новосадског ЕУ инфо поинта, након чега је уследила пројекција хрватског филма „Трамполин”.

Фестивал европског филма траје до четвртка, 19. јула, а пројекције ће се одржавати од 19 и 21 час, на две локације, у биоскопској сали Културног центра Новог Сада и на отвореној позорници Брод театра
новосадског Студентског културног центра, који ће бити постављен на Београдском кеју. Током фестивала биће приказано седамнаест филмова из Хрватске, Француске, Португалије, Кипра, Бугарске, Мађарске, Италије, Словеније, Шпаније, Словачке, Аустрије, Грчке, Велике Британије, Холандије, Шведске, Данске и Немачке.

Европска унија прогласила је 2018. годину Европском годином културног наслеђа, те се овогодишњи фестивал одржава у том духу, под мотом „Наше наслеђе: где прошлост сусреће будућност”, с идејом да се посетиоци подстакну на откривање и истраживање европске културне баштине, кроз филмску уметност. Фестивал европског филма одржава се седми пут, у организацији Делегације Европске уније у Србији, ЕУ инфо центра у Београду и ЕУ инфо кутка у Новом Саду, у сарадњи са Мрежом културних центара земаља Европске уније (EUNIC), Културним центром Новог Сада и Студентским културним центром Новог Сада.

 

Leave a comment