Србија је земља богата нестварним природним крајолицима, чистим ваздухом, хладним и брзим рекама, стрмим планинама и бајковитим пећинама. За љубитеље природе и активности на ваздуху, наша земља је прави мали рај,  а исто тако, нуди и интересантна места за љубитеље авантуре.

Ево неколико интересантних предлога за оне којима су досадили „обични“ спортови и волели би да испробају нешто мало екстремније и чудније:

  1. Банџи џампинг (Bungee jumping) – скакање банџијем

Банџи џампинг је једна од најпопуларнијих егзотичних спортских активности у свету, која вам пружа могућност да скочите са незамисливе висине и да вам, притом, не буде ништа! Практично, то је слободан пад који се при дну зауставља ужетом на које сте закачени.

Звучи забавно? Онда се одмах упутите ка Ади Циганлији, где се налази један од лепших банџи центара у Европи, са висином крана од 55 м изнад воде. Цена износи 5000 динара.

Уколико бисте, ипак, искуство далеко од градске атмосфере или бар далеко од Београда, можете свој сан остварити на реци Тари, у Црној Гори. Отисните се са моста Ђурђевића Таре и зароните у нестварно магичан призор кањона, реке и природе. Са висином од 152м, овај банџи носи титулу једног од највиших у Европи, а ако вам се не заврти у глави од висине, дефинитивно хоће од лепоте природе. Цена не износи више од 8.000 динара.

  1. Зип Лајн (Zip line)

Зип лине – савршена комбинација лепоте и брзине, пружа нам могућност да лебдимо изнад магичних призора у природи, брзих река и водопада, високих планина или градске вреве метрополе. Првенствено створена као „превозно средство“, сада представља прави драгуљ авантуристичког туризма.

Зип лине је можда и најраспрострањенија егзотична активност и има га готово „на сваком ћошку“, међутим, ово су неке од оних што највише обећавају:

  • Поред банџија, река Тара у Црној Гори нуди и зип лине, постављен изнад најдубљег кањона у Европи, који уз то носи и титулу најдужег зип лине спуста у Европи. Цена износи од 10 до 45 евра.
  • Ако сте ипак за неку ближу и јефтинију опцију, на Копаонику се можете спустити једанпут за 200 динара (деца за 150), или узети пакет од три вожње за 500 динара.
  • Ове године (2018.) у мају се отворио до сада највећи зип лине у Србији. Отворен је у Љубишу, на неких 23 километра од центра Златибора. Дугачак је чак 550м, а висок 130 метара.

 

3. Параглајдинг

Толико сте пута сањали да летите? Маштали сте  томе да летите изнад планина? Е, сада то можете и да остварите. Параглајдинг вам пружа ту јединствену прилику да освојите небо и видите одозго све што сте јуче гледали од доле. У Србији, параглајдинг можете наћи на многим местима – Вршачкој кули, Копаонику, Ртњу, Руднику, Црном врху, Врњачкој Бањи… а цене се крећу од 4000 до 8000 динара.

 

4. Скакање падобраном

Стигли смо до оне ствари која се људима обично нађе прва на „бакет листи“. Заправо, као симбол онога „живети живот пуним плућима“ и уопште симбола квалитетног живота богатог искуством, не бисте очекивали да је толико једноставно и изводљиво (и не вртоглаво скупо) остварити ову жељу.

  • Тандем скок из Београда, нуди пакете од 150 до 280 евра за скок са 3000, 3500 или 4000 метара.
  • Падобрански клуб Феникс, такође из Београда, нуди тандем скокове (скок са инструктором) од 170 до 300 евра.
  • Dropzone (Sky) је школа падобранства из Параћина, која за први скок наплаћује 125 евра.
  • Уколико сте из Новог Сада, за 150 евра можете скочити са инструктором у компанији Skydive.

Мој савет – стисните се два, три изласка, и ето вам искуства за цео живот ?

 

 

Гала Ладишић

Фотографије: Pixabay

 

 

 

 

 

 

Leave a comment