Представљамо вам програм VII Фестивала еврпопског филма који траје од 04.07 до 19.07. 2018. године у Новом Саду. Сада можете погледати програм од недеље 08.07. до понедељка 09.07. док програм за преостале дане можете прочитати наредних дана на нашем сајту.

VII Фестивал Еврпског филма у Новом Саду

• Недеља, 08. јул, 19 часова ЛЕОПАРДИ (Il giovane favoloso, Италија, 2014, 143 мин)

Драма, Режија: Марио Мартоне. Филм који је освојио преко 20 награда. Ђакомо Леопарди је чудо од детета које је одрасло под неуморним погледом свог оца, у кући која је библиотека. Његов ум иде далеко, али његов дом је затвор. Док чита о свему, универзум остаје напољу. У Европи, свет се мења, револуције избијају, а Ђакомо очајнички тражи контакт са спољним светом. У добу од двадесет четири године, када напокон напусти Реканати, италијанско високо друштво му отвара своја врата, али се наш бунтовник не уклапа. У Фиренци, он постаје заплетен у љубавном троуглу између Антонија, наполитанског пријатеља са којим дели кућу и прелепе Фани.

Недеља, 08. јул, 21 часова НИСАМ ЂУБРЕ (Je ne suis pas un salaud, Француска, 2016, 111 мин) Драма, Режија: Еммануел Финкиел. Након што је брутално нападнут на улици, Еди лажно оптужује Ахмеда, идеалног кривца, кога је уочио на улици неколико дана пре напада. Док Ахмед упада у канџе немилосрдног правосудног система, Еди се труди да нормалним током настави живот са женом и сином. Добија нови посао и све изгледа као да се вратило у нормалу. Међутим, полако га притиска бреме његовог неморалног поступка… Ризикујући да изгуби све, Еди ће покушати да открије истину…

Понедељак, 09. јул, 19 часова СВЕТЛО (Mademoiselle Paradis, Аустрија, 2017, 97 мин)

Драма, Режија: Барбара АлбертБеч, 1777. Мариа Тхересиа (“Реси”). Парадис, 18 година, је слепа пијанисткиња изузетног талента. Реси је изгубила вид буквално преко ноћи и када је имала три године. Након небројених неуспелих медицинских експеримената, њени претерано брижни родитељи траже контроверзног “доктора чудотворца” Франза Антона Месмера, као последњу наду за излечење. Доктору Месмеру би шанса да успешно излечи младу девојку могла донети славу и богатство. Реси се сели на имање доктора и његове супруге, где у друштву других пацијената први пут искуси личну слободу. Чини се да Месмеров третман скоро одмах даје резултате. Међутим, Реси ускоро примећује да што јој се вид више враћа, њена музичка виртуозност све више опада. Она постаје свесна да цена повратка у друштво оних који виде може бити превисока уколико подразумева губитак њеног унутрашњег света музике.

Leave a comment