Бициклистички клуб “Нови Сад” у недељу, 1. јула, на Петроварадинској тврђави, организује први Међународни Петроварадин Fortress MTB.

Посети трку планинског бициклизма!

“У Србији до сада никада није била организована трка планинског бициклизма на овај начин. Поред тога што је стаза атрактивна јер се вози старом Тврђавом и делом Подграђа, трка је занимљива јер је отварамо за јавност. Желимо да створимо атмосферу Вимблдона и приближимо планински бициклизам људима, те нас због тога горе очекује прави спектакл,” прича Немања Вајс, директор трке.

Поред старта тако ће се налазити такозвана Chill зона, где ће посетиоци моћи да уживају у музици, поједу сладолед и освеже се. Цео догађај почиње у 14 часова, а старт главне трке је у 16 сати. Пред њен почетак Клуб организује о трку гуралица, такмичење у вожњи малих бицикала без педала за децу до 5 године. Најмлађе учеснике очекују вредне награде, попут гуралица, кацига и трубица за бицикле.

Трка је иначе у званичном каледару UCI (Светска бициклистичка унија), те доноси 30 бодова у кфалификацији за Олимпијске игре у Токију. Стаза је иста и за жене и за мушкарце, а за бодове и вредне награде, такмичи се у десет категорија (КУП СРБИЈЕ, Кадети и Кадеткиње, Полетарци и Полетарке, Млађи Полетарци и Полетарке, Мастерси и CFA).

Бициклистички клуб “Нови Сад” је од 2014. до данас организовао и пет етапних трка које су у календару светске бициклистичке уније  UCI. Трка на Петроварадинској тврђави одржава се под покровитељством Града Новог Сада, те се очекује присуство градоначелника Милоша Вучевића и покрајинског секретара за спорт и омладину Владимира Батеза.

Петроварадинска тврђава ће од 12 часова до 19 часова бити затворена за саобраћај. До старта/циља, који се налазе на паркингу код Музеја града сви посетиоци мораће да дођу пешке, а успут ће моћи, да на само неколико метара од бициклиста, виде делове трке.

 

Leave a comment