Пре две године на Природно-Математичком факултету родила се идеја да се организју научно-популарна предавања са интересантним темама у жељи да се наука приближи новосађанима и да им се пруже нова сазнања у жељи да се наука приближи Новосађанима и да им се пруже нова сазнања кроз циклус предавања под називом “Очи у очи са науком”.

Посети научно предавање!

До сада је одржано преко 20 различитих предавања а нови циклус се одржава у Стартит Центру сваког пoследњег уторка у месецу.  У уторак 26. јуна од 19 сати се може слушати научно-популарно предавање “Чини се вековима, паразит са глодаром нешто има”, др Оливере Бјеловић Чабило, редовне професорке Департмана за биологију и екологију, Природно-математичког факултета.

Ту поред нас живи један сасвим необичан универзум, скривен од погледа, али неоспоран. То су ендопаразити. Њихова спољашња средина је у ствари унутрашња средина организма у коме паразитирају. Још је интересантнији њихов циклус развића, где прелазе из једног домаћина у другог, развијајући се и коначно сазревајући у дефинитивном домаћину. Велику улогу у животу многих од њих имају и глодари – сисари који живе често ту поред нас или у нашој непосредној околини. Паразити користе глодаре на разне начине, као прелазне домаћине, дефинитивне, али и као резервоаре. Предавање ће приказати овај необичан свет са чисто биолошке стране.

Улаз је слободан.

Више информација од др Оливере Бјелић Чабрило – 063 59 69 69.

Leave a comment