Књиге Елене Феранте су за врло кратко време достигле светску славу. Прича о две пријатељице и њиховим животима и међусобном односу, заробиле су нас попут серије, коју не можемо да престанемо да гледамо. Исто се дешава и са овим књигама. Знате оно, када на крају књиге осећате неку сету, јер знате да ће се прича ускоро завршити и да ћете морати да напустите тај свет.

Ауторка

Аутор ових дела је извесна Елена Феранте. Наравно, ускоро је свима постало јасно да се заправо ради о псеудониму. Дуго се нагађало да ли се ради о жени или мушкарцу, о једној особи или више њих. Међутим, да ли је ишта од тога заиста битно када је евидентно да је квалитет дела неоспорив. Са друге стране многи писци, па чак и класици домаће и светске књижевности имали су псеудониме. Зашто? Вероватно свако из различитих побуда.

Анонимност

Многи људи немају потребу да постану познати, иако њихов посао изискује тако нешто. Из тог разлога многи од њих се одлучују да се сакрију иза псеудонима. Наравно у данашње време друштвених мрежа и с обзиром на доступност информација на интернету, то је заиста тешко. Пре Елене Феранте, мистерија је био један аутор уличне уметности, који је напросто око свога дела и имена створио извесну легенду. Дуго му је полазило за руком да остане сасвим анониман, иако тренутно многи тврде да знају ко је он. Са друге стране мистерија око Елене Феранте, много брже се разрешила.

Ко је Елена Феранте?

Један новинар који се бави економијом дао је одговор на питање Ко је заправо Елена Феранте? Према његовим речима, он је само пратио путеве новца. Наиме како су књиге ове ауторке постале изузетно популарне, било је очекивано да ће ауторка добити позамашна новчана средства, те је стога пратио новчане трансакције и коме је издавачка кућа у Риму, која је прва објавила ове романе, уплатила новац.

Идентитет

Да ли се вредност дела мења уколико откријемо ко је његов аутор? Да ли смо склони да на то дело гледамо другачије? Или је једноставно све само људска радозналост?

Елена Феранте је…

заправо брачни пар који живи у Риму. Књижевни критичари и преводиоци наводе да се донекле дало наслутити да су дело писале две особе. И заиста док читамо књиге могу се осетити “нагли” прелази у стилу. Ипак, коме би од читалаца пало тако нешто на памет, а и зашто?

Пријатељица

Нико од нас, читалаца, није обраћао пажњу на такве појединости. Једноставно смо се заљубили у две девојчице које одрастају у Напуљу. Оне су нас подсетиле на наше пријатеље из детињства, шта смо све са њима делили, о чему смо сањали и где смо сада.

Елена Феранте је постала књижевни феномен 21. века, али не због своје анонимности, већ због свог дела,  које је заробило пажњу читалаца и књижевних критичара широм света. Дуго смо сви чекали на књигу која ће нам подарити такав ужитак и пружити нам прозор у један други свет који можемо осећати као наш.

Пишемо и даље о Елени Феранте у једнини, јер није битно колико то људи стоји иза ове књиге, битни су они као један ентитет, јер су као једно и писали ова дела.

 

Адријана Турајлић

Извор фотографије: www.dagbladet.no , www.themonthly.com.au

Leave a comment