Када се преселиш у другу земљу, један од првих културолошких шокова који те стрефи је новчана сума коју мораш одвојити за живот. Затим следи мисао „нема ‘леба без мотике.”

Како се носити са боравком у другој земљи?

Пре него што стигнеш да се окренеш, дуги радни сати, скуп животни стандард и тежња да се уштеди која пара могу твој живот претворити у безукусну колотечину која је заробила многе. Иако ти се можда чини да немаш другог избора, потребно је чувати се ове замке. Уколико не научиш да уживаш у животу и напољу као и овде, у чему је поента?     

Зашто је битно да не запоставиш друштвени/приватни живот?

Пре свега зато што то може имати врло озбиљне последице по твоје ментално здравље.

Човеку је неопходан вентил. Притисак, психички и физички умор који доживљавамо на послу се мора некако испразнити. Постоје три врсте вентила: друштвени, физички и креативни. Без тих вентила човек изгара, замара се и отвара врата менталним обољењима попут депресије и анксиозности.

Просто – то није начин на који треба да проведеш свој живот.

Гледај на време као на ресурс, баш као што је и новац. Време у којем уживаш никада није протраћено. Напротив, оно ти чини много више доброг од једне или две додатне сатнице. Време такође не можеш поново зарадити. Када га потрошиш, оно заувек нестаје.  

Квалитетно проведено време никада није протраћено

Шта ти одвајање времена за друштвени и приватни живот може донети?

За почетак, осмех на лицу.

Уколико ти то није довољно, провођење времена у друштву пријатеља, познаника или сопствене маленкости има много предности. Ширењем круга пријатеља, нарочито у иностранству када си на непознатом терену, можеш остварити везе које ти могу значити како у погледу емоција, тако и на професионалном плану. Одвајањем времена за себе, пак, дајеш себи шансу да се унапредиш, дефинишеш своје циљеве и како да их достигнеш. Такође себи дајеш и време да их оствариш.

Друштвени живот је веома важан

 

Одвајање времена за себе не треба да буде луксуз већ саставни део твог свакодневног живота. Оно ти је потребно да корачаш напред и водиш истински успешан живот.

 

Кристина Цветковић

Фотографије: pixabay.com

Leave a comment