Бициклистички клуб “Нови Сад” четврту годину за редом организује етапну трку планинских бициклиста (МТБ трке) на Фрушкој Гори. У недељу, 10. Јуна, у 10 часова испред хотела Цептор на Андревљу креће старт последње етапе, који ће отворити покрајински секретар за спорт и омладину, Владимир Батез.

Трка је иначе у званичном каледару  UCI (Светска бициклистичка унија), те доноси велики број бодова за светску  UCI ранг листу, што је једна од највећих атрактивности. Такође трка је и у оквиру квалификација за Олимпијске игре у Токију 2020. године.
Организатори кажу да је стаза иста и за жене и за мушкарце. Трка се вози три дана, победник је онај такмичар који у три дана има најмање време. Трка изискује физичку припему, припрему бицикла, техничку и логистичку подршку механичара и тренера, али свакако и тактику самих такмичара. Ове године трка се вози у класи 2 односно С2 која победнику доноси 80 бодова.
“Ове године посебна пажња је поклоњена рекреативцима и млађим категоријама и то тако што ће у недељу (10. Јуна), у оквиру последње етапе, моћи да возе трку раме уз раме са најбољима из Европе и света.

На располагању су им две стазе – Велики маратон од 67 километара за оне најспремније и Мали маратон од 34 километра за све оне који желе да дођу да уживају са својим бициклом на Фрушкој Гори. А, возиће заиста уз најбоље тркаче и оно што нас радује јесу пријаве репрезентација Јапана, Француске, Израела, Мађарске, Словеније, БИХ, Румуније, Хрватске и Македоније,” каже директор трка, Немања Вајс.

Бициклистички клуб “Нови Сад” је од 2014. до данас организовао и пет етапних трка које су у календару светске бициклистичке уније  UCI (Светска бициклистичка унија). У претходним издањима такмичари су били и светски прваци као што су Симон Андреасен и Јана Беломојна, а такође у Новом Саду тркао се и велики број европских и националних првака.

Leave a comment