Лето – прилика за нове вештине и искуства

Забава и опуштање су неизоставни састојак сваког лета, али како би оно било потпуно и квалитетно проведено, не смемо запоставити наш дух и лични развој.  Провести десетак дана на летовању или проводити време на градским купалиштима и базенима је одлично попуњавање наредна три летња месеца, али често нам није довољно и желимо да  у том периоду урадимо нешто значајно и другачије.

нове вештине и искуства
Шта ћеш ново научити овог лета?

Слободно време нам омогућава да календар испунимо најразличитијим плановима и обавезама, а једно од њих може бити учење језика. Уколико финансије не дозвољавају уписивање курса у школи језика, онлајн учење не оставља простор даљим изговорима. Можда не можемо отићи у Јужну Америку или Азију, али увек себи можемо приближити макар дашак ових далеких култура учећи њихов језик преко сајтова као што су Дуолинго или Бабел.

Још сајтова на којима можеш бесплатно учити страни језик, можеш пронаћи овде. 

Осим што наш свет можемо улепшати бојама новог језика, такође можемо виртуелно учити лекције са универзитета из Северне Америке или најбољих европских факултета. Coursera и EdX нуде нам мноштво оригиналних и корисних бесплатних курсева које најчешће не можемо пронаћи на нашим универзитетима. Ипак, сертификат положеног курса  није бесплатан, али понекад је довољно и знање које можемо стећи, а које ће нам свакако једном затребати.

Овде погледај на којим још сајтовима можеш стећи нове вештине. 

Истраживачка станица ,,Петница’’ може нам учинити свакодневницу другачијом својим летњим школама и предавањима, а на њиховој Фејсбук страници можемо пронаћи најновије конкурсе и програме.

Летњи послови

Радно искуство и зарада су још један добитак који може произаћи из летњих дана. Најдоступнији послови за студенте и средњошколце су они за које није потребно искуство, препорука или радна биографија, а то су сезонски послови попут брања малина, вишања или метлица. Трају током читавог лета, дневнице се крећу од 1000 динара, али захтевају издржљивост и упорност јер често физички могу бити веома напорни.

нове вештине и искуства
Како ћеш провести ово лето?

Омладинске задруге су један од начина да пронађемо послове, а најтраженији су фризери и конобари, као и промотери. Проблем на који често можемо наићи је да ови послодавци најчешће траже претходно радно искуство које млади људи тек треба да стекну.

Ако смо спремни да загриземо за веће изазове и потражимо посао или праксу у иностранству, највећа препрека биће новац. Приморје је најчешћи извор послова, па је тако интернет препун огласа у којима се највише срећу понуде за конобаре, шанкере, хостесе и куваре. Пре одласка у другу државу ради посла, најсигурније би било отићи код послодавца код кога је већ радио неко кога знамо и добро се распитати о њиховој историји пословања.

нове вештине и искуства
Не заборави да те свако искуство чини богатијим!

Волонтирање у иностранству звучи као најједноставнији начин за одлазак, али потребно је уложити новац у плаћање програма и пут, но, смештај и храна су у доста случајева обезбеђени. Организација AIESEC нуди плаћене и волонтерске стручне праксе и у најегзотичнијим државама, а прилику нам даје и Волонтерски сервис Србије у оквиру Младих истраживача Србије.

Предстоје нам најлепши и најслободнији дани у години, а на нама је да уграбимо све шансе и креирамо лето вредно памћења.

 

Тина Натарош

 Фото: Марија Ердељи