Архипелаг и књижара Булевар Боокс организују новосадску премијеру романа Софије Кордић “Хипофиза у егзилу”, који је управо објављен у издању Архипелага, у среду 6. јуна. Разговор ће се одржати у књижари Булевар Боокс (Булевар Михајла Пупина 6) с почетком у 20 часова.

Посетите премијеру романа!

У разговору учествују Софија Кордић и главни уредник Архипелага Гојко Божовић. “Хипофиза у егзилу” је роман о пропасти друге Југославије, о Београду деведесетих, о ратовима који бесне на просторима некадашње заједничке државе, о узбурканим судбинама и идентитетима, о људима подељеним између нове стварности и својих уверења, о томе како људи који живе у истој породици или у истој улици постају смртни и ратни непријатељи, о животу под притиском, о младим људима који одлазе из зараћене и унесрећене земље у емиграцију не би ли тамо засновали нови живот и пронашли изгубљени мир и смисао свакодневице. Јунакиња романа Хипофиза у егзилу долази из Задра на студије у Београд.
Убрзо њени студентски дани постају обележени распадом земље, одјеком нових балканских ратова, бедом и хиперинфлацијом, политичком обешћу и сликама насиља. Стварност рата и распада земље потискују сва друга искуства, а напетост етничких односа у некадашњој држави погађа и појединце и породице. Одлазак у емиграцију постаје једини могући излаз за многе младе људе који у градовима и земљама егзила покушавају да се саберу и обнове искуство ненарушене приватности, личног спокоја и
стварања нових породичних и професионалних окружења. Упоредо са описом доживљаја главне јунакиње, траје њена интензивна и страсна преписка са најбољим другарицама. Њихова писма из Београда, Задра, Лондона, Зрењанина и Тел Авива представљају узбудљива сведочанства о историјској драми која постаје драма обичних живота.
Роман Софије Кордић је сведочанство против заборава и против равнодушности. Сведочећи о конкретним искуствима јунакиња које трауматично преживљавају распад земље и рат, роман Хипофиза у егзилу сугестивно приповеда о томе како је тешко превладати мучна искуства живота, чак и када се његови јунаци храбро отисну у ново искуство егзила. Једном доживљена историја постаје искуство с којим се непрестано живи, независно од личних уверења и од места боравка.

Софија Кордић провела је детињство у Задру, где је завршила основну школу и гимназију. У Београду, на Факултету политичких наука, дипломирала је Међународне односе. За време студија почела је да се бави новинарством пишући за хрватске и српске омладинске листове. Крајем 1990. наставља с новинарством у листу Борба, касније Наша Борба. Писала је и за недељник Време и за лондонски Wар Репорт. Једну годину проводи на новинарској специјализацији на факултетима за новинарство у Утрехту (Холандија) и Архусу (Данска). Крајем 1993. одлази у Праг, где магистрира на Средњоевропском универзитету (ЦЕУ), на Одсеку за европске студије. Поред сарадње с Нашом Борбом, постаје дописница Радија Слободна Европа из Прага. Када се Радио преселио из Минхена у Праг, ради као чланица редакције за јужнословенске језике девет година. Између осталог, бави се међународном политиком и уређује емисију о људским правима. Након гашења хрватске редакције, наставља с новинарством у Прагу и пише за различите хрватске медије. Живи у Прагу са супругом и сином. Роман “Хипофиза у егзилу” је њен првенац.

Улаз је слободан, избор је једноставан: не можете погрешити.

 

Leave a comment