Просечни студент у Србији има 23 године, женског је пола, не ради током судирања, живи са родитељима, месечни трошкови су јој 34.000 динара и потпуно финансијски зависи од родитеља, резултати су истаживања које је представљено у оквиру пројекта “Еуростудент”.

Да ли ће студирање у будућности бити привилегија богатих?

Координатор истраживања за Универзитет у Београду Драган Станојевић казао је да је истраживање спроведено на репрезентативном узорку студената свих државних и приватних факултета и на свим универзитетима у Србији.

“Истраживање је усмерено на социјалну димензију студената у Србији. Према резултатима чак 96 одсто студената потпуно финансијски зависи од родитеља, што је велика разлика у односу на студенте у Европи. То показује да студирање у Србији зависи потуно од финансијског стања родитеља, па ће студирање постати привилегија богатих и средње класе”, рекао је за агенцију Бета Станојевић.

Према његовим речима, више од 50 одсто студената живи код родитеља, 40 одсто изнајмљује смештај, а 10 одсто студената живи у домовима.

“У односу на студенте у Европи студенти из Србје мало путују зарад учења, чак мање од два одсто студената је било у иностранству и вратило се. Земље у које путују су Немачка, Аустрија, Италија и Шпанија”, истакао је Станојевић.

Он је додао да студенти у Србији, за разлику од студената у Европи, немају прилику да раде током студија.

“То што студенти у Србији не раде није разлог у томе што су студенти лењи, већ је систем образовања у Србији такав да не дозвољава рад током студирања, будући да су присуства на предавањима и вежбама на факултетима обавезна. Други проблем је што наше тржиште рада нема флексибилно радно време нити послове на којима би могли студенти да раде”, каже.

Саветница министра просвете, науке и технолошког развоја Татјана Цветковски истакла је на промоцији резултата истраживања Еуростудент да у Србији постоји велики демографски проблем који утиче на високо образовање.

“Сваке године у Србији умре 35.000 људи, а просечна старост је 42 године. Зато морамо укључити већи број становништва у високо образовање. Министарство просвете ће у свој програм укључити резултате овог истраживања”, рекла је Цветковски.

Истраживање Еуростудент спроводи се у Европи сваке друге године.

У Србији је истраживање спровео Универзитет у Београду, а резултате је представио ХЕРЕ тим у сарадњи са фондацијом Темпус.

Извор: N1

Leave a comment