Да ли џентлмени још увек постоје? Колико је важно умети на прави начин освојити жену?

џентлмен
Да ли желимо џентлмене?

У природи сваке жене је, да док је још девојчица, пројектује како ће у будућности изгледати њен принц из бајке. Временом се слика употпуњује, дефинише се карактер и кристалише лик такве „савршене особе“ . Отворено је питање, да ли је то последица бајки које нам се читају за лаку ноћ, или је то нешто што нам је у самој бити.

Мушко-женски свет

Данас, када кажемо џентлмен, прва асоцијација је мушкарац са цилиндром на глави и штапом у руци. Начин облачења, удварања, комуникације па и сами манири су се променили драстично. Писма и стихове, замениле су смс поруке и емотикони. Самим тим, тај књижвни језик којим се раније говорило и писало стапа се у сленг.

Велику улогу у томе имао је развој савремене технологије. Као и промена модних трендова где се визуелно губи тај неки класик стил и прелази у урбани. Ипак, то не можемо тумачити као главни и једини проблем данашњице.

Када постоји позитивна енергија и искрено осећање није ни важно на који начин је исказано и пренесено другој особи. Студије у Великој Британији су показале да чак 70% жена не зна како да се понаша када јој се мушкарац удвара на старомодан начин. Јесмо ли толико заборавили да будемо даме и џентлмени?

Милена Дравић у једном монологу о мушкарцима каже: „То што је у стању да ти приреди један мангуп, па то је спектакл, то је премијера.“

Колико је жена које желе премијеру а колико оних који желе тог каваљера?

цвеће, љубав
Ко је, у ствари, џентлмен?

Да ли господин идеални постоји?

Суштина јесте да свака од нас жели да се осећа као жена у потпуном смислу поред свог мушкарца. Не постоји универзалан критеријум за идеалног мушкарца. Међутим, џентлменство се не односи само на понашање према жени. У питању је и нешто попут Х фактора који мушкарац мора поседовати. Оно нешто због чега његова појава оставља јак утисак и дивљење. Они су паметни, духовити, свестрани увек добро обучени. Њихова појава плени харизмом, али оно што је такође јако битно, они су одмерени. Прави џентлмен се никада неће хвалити својим подвизима једино чиме ће се разбацивати је беспрекоран шарм.

Не смемо ни банализовати термине дама и каваљер.

Да ли је слика каваљера са описом његових карактерстика само музејски експонат, док га дама у панталонама са чашом у руци пажљиво проматра? Да ли се обоје у том тренутку осећају добро. Он као нешто што је некада био, синоним за углађеног господина, елоквентног са лепим манирима. Или пак она довољно самостална, равноправна у мушком свету. Можда им обома фали да буду са исте стране, он да јој придржи чашу док она вади цигарету из ташне посматрајући заједно Кадинског?

Страх од успешних жена

Погрешно је размишљати да се мушкарци боје јаких и успешних жена. Свако ко је задовољан собом биће у стању да своју срећу подели и са супротним полом. Ламент о томе да што смо самосталније не можемо наћи партнера је крајње бизаран. Будућност је одређена оним што се догодило у прошлости. Самим тим, моје даме, факат јесте да џентлмени постоје. Помозимо им да се мало подсете како је то изгледало и колико је све било занимљивије док је игра имала фер правила. Ово је можда мушки свет али био би ништа без жена у њему.

Маја Савић

Фотографија: unsplash.com

Leave a comment