“Биоодржив свет” – манифестација посвећена обележавању Светског дана животне средине биће одржана петог јуна у Дому омладине Београда. Улаз је бесплатан.

Посети манифестацију Биоодрживи свет!

Програм почиње у 18:30 часова, панел дискусијом „Какав је (природни) укус бизниса?‘‘, на којој ће се разговарати о коорелацији биодиверзитета и нових пословних могућности односно о одрживом коришћењу природних ресурса, са посебним фокусом на пчеларство и органску храну.  Учесници у дискусији су: Др Љубиша Станисављевић са Биолошког факултета Универзитета у Београду, Катарина Миленковић из Ама центра – Башталиште, и Владимир Савановић из Удружења пчелара Лесковац. Разговор са панелистима ће водити Кристина Кујунџић из Отвореног регионалног фонда за југоисточну Европу – биодиверзитет (ГИЗ-ОРФ БД).

Након панел дискусије, све посетиоце очекује изненађење – најукуснији коктели од органског воћа и поврћа, и медењаци који ће их напунити здравом, чистом и позитивном енергијом, како би испратили, један од најзначајнијих филмова о улози пчела у природи и њиховом посебном значају за опстанак људи на Планети, „Више од меда“, чувеног редитеља Маркуса Имхофа. Ово вишеструко награђивано остварење, захваљујући изузетној техници снимања, пружа детаљан увид у живот пчела и води нас на пут око света трагајући за одговором на питање – „Зашто пчеле нестају?“ Пројекција филма је заказана за 20 часова.

Трејлер за филм: овде .

Манифестација почиње званично у 18:00 часова, од када ће посетиоци моћи да се прошетају „Зеленим тргом“ и упознају се са произвођачима органске хране и младим пчеларима, завире у огледне кошнице и хотел за инсекте, прошетају фабриком пелета кроз технологију виртуелне стварности. Посетиоци са најбољом кондицијом ће сигурно бити заинтересовани да испробају вожњу бицикле од Суботице до Палићког и Лудашког језера или бициклистичку руту ЕуроВело 6.

Улаз на манифестацију је бесплатан али, због ограниченог броја места, потребно је извршити пријаву путем линка .

Манифестацију организује Греен Фест, Дом омладине Београда и пројекти Немачке развојне сарадње које спроводи ГИЗ у Србији и региону југоисточне Европе са многобројним партнерима. Поред Београда, манифестација ће бити одржана у Суботици и у Сарајеву.

Светски дан животне средине је установила Генерална скупштина Уједињених нација 1972. године, првог дана Стокхолмске конференције о човековој околини, на предлог делегације Југославије, са циљем подизања свести о бројним еколошким изазовима и потреби очувања животне средине. Први пут је обележен 1974. године под слоганом „Само једна Земља“.

Извор: Канцеларија за младе града Београда

Leave a comment