Фотографија преузета са Фејсбук странице Artey Sreet Art

Пушкинова улица у Новом Саду излази на Лиманску пијацу. Управо у непосредној близини пијаце неколико стабала крије једно уметничко дело.

Chain Reaction/Ланчана реакција

Не знам да ли сте приметили, али Нови Сад је у току прошле године добио неколико заиста прелепих мурала на неколико локација у граду. О једном од њих смо већ писали, али иза свих стоји исти „кривац“, Ланчана реакција. Они су покрет или група грађана и уметника који имају за циљ да оплемене град муралима. Настали су као одговор, односно реакција, на догађај који је свима познат, када је у току прошле године нестао један од мурала у самом центру Новог Сада.

Артез

У договору са Ланчаном реакцијом долазили су домаћи и страни уметници. Мурал у Пушкиновој улици урадио је један од најпознатијих домаћих street art уметника, Артез. Како је сам рекао у једном интервјуу, средња школа је одиграла значајну улогу у његовом формирању као уметника јер је се ту први пут сусрео са графитима. Сада његови радови красе зидове буквално широм планете, од Бразила до Индије. Часопис Widewalls који се бави урбаном уметношћу, сврстао је његове радове у листу најбољих.

Фото: Chain Reaction

Велики број његових радова могу се наћи и у Београду и широм Србије. Многe од њих које можемо видети код нас су из серијала „Find your way to fly“. Мурал у Новом Саду је из нове серије радова а ово дело зове се „Keep Growing“.

Keep Growing

Шта се крије иза дрвета? Тачније, неколико малих стабала крије овај мурал на фасади у Пушкиновој улици. Само дело је у непосредној вези, не само са стаблима, већ можемо рећи са свиме што расте и напредује, што поручује и назив дела.

Артезове мурале обично одликују портрети људи, постављени у одређене метафоре. Овога пута можемо само видети само тело, односно торзо у жутој мајици, што је савршени контраст зеленој и другим тамнијим бојама. Ова особа уместо врата и главе има гране, које сама залива. Дакле шта више рећи осим да послушамо Артеза и његову поруку „Keep Growing“.

Шта се крије иза дрвета?

Шта се крије иза дрвета или Шта дрво крије? Дрво као и свака друга биљка, сваким даном напредује све док не увене. Зашто и ми онда не бисмо прихватили исту животну филозофију и напредовали сваки дан по мало.

Адријана Турајлић

Leave a comment