Фестивал Поезика 8. и 9. јуна наставља да промовише аутентичне музичке личности и бендове у чијим су ауторским делима подједнако важни и музика и стихови. Претходних година, на фестивалу су се представили аутори из целог региона –  Stray Dogg, Ана Ћурчин & The Changes, Дамир Имамовић, Изае, Сара Ренар, Група Ти, Lovely Quinces, Крис Екман, Краљ Чачка, Телемама, Диванхана, Нина Ромић и многи други.

“Bitipatibi”
Посети Фестивал Поезика!

Фестивал Поезика је до сада имао седам издања: пет редовних било је у Културном центру Новог Сада; у сарадњи с Културним центром Котора реализовано је једно издање фестивала у граду Котору; покренута је сарадња с Фондацијом Нови Сад 2021 – Европска престоница културе и до сада је реализовано једно зимско издање фестивала Поезика у оквиру дочека 7526. у Новом Саду.

На позив италијанског аташеа за културу, кантаутори учесници фестивала Поезика били су представници на фестивалу у граду Асизи у Италији. Фестивал Поезика представљен је и на интернационалном Донау фестивалу у Улму у Немачкој. Поред аутентичног ауторског израза, фестивал Поезика с великим успехом промовише и интеркултурни дијалог и успоставља сарадњу у региону. Ове године, на фестивалу Поезика у Културном центру Новог Сада 8. и 9. јуна наступиће дреам поп састав Bitipatibi, предвођен визијом харизматичне ауторке Уне Гашић, који је својим јединственим музичким изразом и оригиналношћу побрао симпатије регионалне публике. Акустични трио Он Тоур, доноси нам својеврсну мешавину алт-кантрија, фолк-рока и акустичног звука. Ирена Жилић, талентована загребачка кантауторка новије генерације, за мало времена заслужено се позиционирала међу најквалитетнијим регионалним кантауторима.

Група Туристи ће се публици премијерно представити у Новом Саду. Иако млад бенд, њихова музика је и те како зрела, јер састав чине музичари с дугогодишњим ауторским и извођачким искуствима. Изворни творац бенда Бошко Мијушковић познат је по својем доприносу као басиста и гитариста у бендовима Straight Mickey & The Boys, Škrtice, Lollobrigida.

Туристи се не могу лако сврстати у један музички стил, њихове песме су вешто презентоване кроз узбудљиви колаж музичких жанрова. Наравно, и ове године као и до сад, изузетно важан део фестивала јесу концерти кантаутора који се бирају путем  регионалног конкурса.  Победнице конкурса Фестивала Поезика 2018 су Billie Joan из Сплита и Христина из Београда.

Саставни део фестивала Поезика је и едукативни програм. Уколико сте заинтересовани да научите како да покренете дигитални магазин за културу и шта је најбитније за новинара који жели да прати догађаје из области музике и уметности, пријавите се на радионицу о музичком новинарству коју води Ивана Јовановић, новинарка и један од оснивача портала Remix press који неуморно прати фестивале у региону. Радионица је бесплатна, али је број места ограницен. Можете се пријавити слањем и-мејла на адресу: radionice@poezika.com.
Сви програми фестивала Поезика су бесплатни.

Leave a comment