Након распродатог коцерта 11. маја, због великог интересовања публике која је дошла из градова широм региона и наше земље, Слободан Тркуља & Балканополис одржали су два незаборавна концерта у Новом Саду, граду у којем је Балканополис и настао.

Фото: Бојан Ђокић
                               Чаробни концерт!

11. и 12. маја у великој сали Српског народног позоришта одржана су два концерта коју је бројна публика описала једном речју “чаробно”. Невероватна енергија могла се осетити од стране маестралних музичара, али и од многобројне публике која је Слободана Тркуљу & Балканополис дочекала громогласним аплаузима и која им овацијама дословно није дозволила да сиђу са бине. Публика је била на ногама, а атмосфера толико фантастична да је и сам Слободан Тркуља у једном моменту ушао преко седишта међу публику и изузетним вокалним деоницама подигао атмосферу до усијања.

Концерти поводом двадесетогодишњице постојања и стварања „модерне традиције“ у Новом Саду заиста су били посебни. Управо овај, потпуно другачији аудио-визуелни спектакл под називом „Балканополис 2.0“, присутне је оставио без даха и изазвао егзалтацију у сали коју је до последњег места испунила публика свих генерација. У глас су се певале свима добро познате нумере као што су “Небо”, “Црне очи”, “Киша”, “Свадбарска” коју је оплеменила и гошћа концерта, сјајна Бојана Пековић на гуслама и вокалу, епска рок нумера “Петрион” са дечијим хором “Звонце”, а посебно емотивне реакције изазвала је нова Тркуљина нумера коју су извели премијено за новосадску публику. Чаробне концерте красили су и специјални гости у публици – учитељица Слободана Тркуље, Амалија Кучмаш, којој се емотивним говором захвалио на љубави и подршци којом га је усмерила ка музици, као и Ивану Сабоу који је водио фолклорни оркестар где је Тркуља свирао док је био дете и који је усмеравао његов таленат и љубав ка традицији. Концерт је завршен спектакуларним музичким перформансом на гајдама где су из нумере у нумеру Балканополис и Слободан Тркуља дизали атмосферу до невиђених висина и завршили са модерним електро звуком којим су најавили улазак у следећу декаду Балканополиса.

Велика светска турнеја поводом јубилеја

Након сјајних концерата у Техерану у Ирану 1. и 2. маја и у Новом Саду 11. и 12. маја, следе концерти: у Паризу у Француској 24. маја, Ченгду у Кини, од 10. до 15. јуна, Борнеу, Малезији од 10. до 16. јула, у Котору, Црној Гори 3. августа, Тајпејиу, Тајван од 22. до 29. октобра и Дубаију и у УАЕ од 28. до 30. новембра.

Leave a comment