Студенти Департмана за механизацију и конструкциони машинство, са Факултета техничких наука, после годину дана напорног рада провозали су своје хибридно возило.

хермес
Прва вожња хибридног возила Хермес

Никола Иланковић, Срђан Савић, Жарко Јеловац, Стефан Јоцовић и Никола Тепавац, са већ поменутог смера, годину дана радили су на Хермес хибридном возилу. У суботу, 12. маја на Факултету техничких наука нису била обична отворена врата за будуће студенте. Заједно са својим ментором доц. др Борисом Стојићем, ови упорни студенти дали су шансу матурантима да се провозају у њиховом возилу. Свако ко је био заинтересован, након презентовања смера, могао је да седне на сувозачево место и добије прилику да се вози у студентском хибридном возилу.

хермес
Никола Иланковић са новинарком Омладинских новина Саром Матковић

Хермес је хибридно, едукативно, рекуперативно, мото, електрично, студентско возило намењено, најпре, едукацији студената, па и свих заинтересованих. У самим предњим точковима налазе се електромотори, а задње точкове погони мотор са унутрашњим сагоревањем. Интересантно је то да је сваки подсистем на возилу офарбан у различиту боју, како би се лакше приказао и објаснио сваки сегмент. Тако је црна боја носећа конструкција; наранџаста ослањање; зелена је трансмисија; црвена кочење; плава је електроника, а жутом бојом обележено је управљање.

хермес
Срђан Савић и доц. др Борис Стојић

Била је ово јединствена прилика да се будући студенти упознају са радом Факултета техничких наука.

Текст и фотографије: Сара Матковић

Leave a comment